Cene voća i povrća rastu, a svinjsko meso koštaće skoro kao juneće

Poslednjih nedelja na pijacama neznatno raste cena i voća i povrća, a ista situacija je i u mesarama, gde je postepeno poskupljenje mesa dovelo da za kilogram svinjetine u proseku treba sada da se izdvoji 570 dinara, dok svinjski file košta i 740 dinara.

Voće i povrće, foto: healthyforgood.heart.org
Voće i povrće, foto: healthyforgood.heart.org

– I dalje su najveći izdaci za hranu. Meso jeste poskupelo, kao i voće i povrće – ističe ekonomista Vladana Hamović.

A situacija na pijacama pokazuje da i cena povrća i voća ne miruju. Sezona priprema zimnica u toku, a veća je potražnja i za paprikom, kornišonima, paradajzom… Umesto da cene zbog veće tražnje padaju, one polako idu na više. Prema podacima iz Veletržnice Beograd, najviše su poskupeli plavi patlidžan (5,48 odsto), paprika babura iz plastenika (4,6 odsto), krastavac kornišon (pet odsto), brokoli (11,59 odsto), lubenica (25 odsto). Ima i pojeftinjenja karfiola ( 28,57 odsto), spanaća (42,62 odsto), paradajza (8,70 odsto…)

– Držim cenu paradajzu od 100 dinara, jer prolazi i više ga neće biti. Ovo volujsko srce je najtraženije, bukvalno kako ga stavim na tezgu za nekoliko sati ga prodam. I boranija od 250 dinara za kilogram ima svoje kupce, ali je ona pri kraju pa zato toliko i košta – priča prodavačica na Bajloni pijaci.

I grožđe kojem je uveliko sezona skupo. Kilogram od 100 do 150 dinara. Da bi podspešili prodaju trgovci na pijaci sortiraju voće pa se breskve mogu kupiti za 40 dinara one sitnije, do 100 dinara krupnije. Isto je i sa jabukom, dok kruška košta od 90 dinara pa na više.

A za dva meseca, zbog uticaja suše, cena svinjskog mesa povećana je u proseku za oko sto dinara, pa je sada u radnjama oko 570 za kilogram. I to nije sve, jer su najave da bi šnicla buta krajem godine mogla da bude čak 700 dinara. Odnosno da svinjsko meso košta kao i juneće, što u nekim radnjama već jeste slučaj, jer kilogram svinjskog filea je 740 dinara.

Stočari proizvođači ističu da se cena tovljenika nije menjala te da se kilogram žive vage prodaje do 180 do 210 dinara za kilogram.

– Problem cene mesa nije do proizvodjača već klaničara, a često poskupljenje cene stočne hrane se uzima kao argument za poskupljenje – objašnjava ekonomista Vladana Hamović.

 

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

21.03.2024.

Apel poljoprivrednim proizvođačima

19.03.2024.

Prvi mladi krompir iz Leskovca

08.03.2024.

Kroz šljivike i livade kod porodice Vajić

06.03.2024.

Ministarka poljoprivrede: Usmerili smo se ka stočarstvu

06.03.2024.

Nikola Mihailović: Zadrugarstvo ključ uspeha

04.03.2024.

Najbolji poljoprivrednik Srbije biraće se i ove godine

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca