Poljo. Berza

19.07. kukuruz 15,50 kg/din. // 12.07. soja 39,50 kg/din. // 12.07. pšenica rod 2018. min. 12% proteina 16,50 kg/din. //

Voćari iz Arilja preuzeli svoje traktore

Objavljeno: 23 sep 2017

Poljoprivrednicima iz Arilja, koji su uz podršku države obnovili svoju poljoprivrednu mehanizaciju, juče je predato 46 novih traktora, koji se uglavnom koriste u voćarstvu. Interesovanje za podsticaj za nabavku novog voćarsko-vinogradarskog traktora je veliko i Upravi za agrana plaćnja je pristiglo preko 2000 zahteva. Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede će nastojati da svi uredni zahtevi budu i isplaćeni.

Ilustracija, foto: sciencenordic.com
Ilustracija, foto: sciencenordic.com

„Ministarstvo je početkom godine raspisalo konkurs za nabavku novih traktora. Pravo učešća su imali proizvođači koji imaju prijavljenu proizvodnju voća i povrća“, naglasio je direktor Uprave za agrarna plaćanja Žarko Radat, i dodao da je Arilje poznato po produktivnom voćarstvu, i da je upravo iz ovog kraja stiglo najviše zahteva za nabavku traktora. Takođe, za voćare su obezbeđene i druge subvencije.

„Pored nabavke novih traktora, ministarstvo, ima poseban program kojim se dodeljuju sredstva za navodnjavanje, mehanizaciju, plastenike, protivgradne mreže i za sve ostale bitne stvari koje se tiču voćarske proizvodnje“, rekao je Radat i podsetio da je nabavka traktora poslednji put subvencionisana 2010. godine.

Predsednik opštine Arilje Zoran Todorović, kaže da su se mnogi poljoprivrednici ranijih godina žalili na zastarelu mehanizaciju.

„Na ovaj način novac je uložen u pravu stvar i ovim tempom treba nastaviti. Ovako nešto život znači za opštine u kojima se ljudi uglavnom bave poljoprivredom, u našem slučaju to je voćarstvo. Bez moderne mehanizacije ne možemo ni u Evropu, ni u svet. Subvencije su velike – do 65 odsto“, istakao je Todorović i dodao da i opština daje subvencije poljoprivrednicima, ali u oblastima gde država ne pomaže.

Poprivrednici ne kriju da bez podrške države ne bi uspeli da obnove svoju mehanizaciju, koja je u proseku stara oko 30 godina.

Slučajne vesti

Pošaljite svoj komentar

Najnovije vesti na portalu

Najnoviji komentari


domaćina i domaćica

NIKOLAKRAJINALONDON: Bas dobro sto su se zaduzili kod hladnjacara za sk...
Djumic Milan: Po pravilniku za mini klance i prerade mesa dali i...
Vladimir: Koristite Brstivar leti i z...
Dobrivoje Veljković: Kao i svi pčelari, radujem se pokušaju da se za...
Nebojša: U tekstu mi nije jasno zašt...
Nebojša: Upotreba jabukovog sirćeta...
Tihomir: Ima li nesto za nas sa kosova i metohije...
Drsgan: Ako pcelari imate problema sa visak pcelom koje se...
Medule: Procenat vlage zavisi od s...
Maksimović Mirjana: Ja sam Mirjana Maksimović ima 68 god. po proesiji...