Divlji kesten za džeparac i rekreaciju

Ilustracija, kesten, foto: pixabay.com, Jana
Ilustracija, kesten, foto: pixabay.com, Jan

Građani Apatina iznašli način kako da poboljšaju kućni budžet i dodatno zarade. Za kilogram 15 dinara nije mnogo, ali dobro dođe.

Kako da dođu do dodatne zarade dosetili su se Apatinci, pa su počeli da skupljaju plodove divljeg kestena u centru grada. Ovde kažu da tokom sezone mogu da zarade i po nekoliko hiljada dinara.

Građani plod prodaju poznatim nakupcima, koji, kako saznajemo, plaćaju oko 15 dinara za kilogram.

Stručnjaci tvrde da stablo divljeg kestena daje oko 100 kilograma plodova u sezoni sazrevanja (septembar – oktobar).

– Sakupljam kesten već dve godine i u sezoni nakupimo oko 100 kilograma. U posao je uključena cela naša četvoročlana porodica. Dobar je ovo način da dopunimo kućni budžet, a malo pomognemo i komunalcima da očiste glavnu ulicu – kaže S. V. (26) iz Apatina, koga smo zatekli dok je skupljao plodove.

On dodaje da se sva količina koju donesu otkupi, i dalje preprodaje farmaceutskoj industriji.

Ovaj mladić veli da je ovo tek početak sezone i da u ovom poslu bude velika konkurencija. Zato valja ustati rano, jer ujutro ima najviše ploda.

Kestenje je okrepljujuća hrana za jelene, posebno posle rike, kada su oni iscrpljeni – kaže Branislav Mijić, dugogodišnji lovni referent u ŠU Apatin.

On još dodaje da je Šumska uprava otkupljivala po 10 tona kestena koji su ljudi sakupljali u Apatinu, delom i u Prigrevici, i prodavali gazdinstvu. Najviše su se zalagali školarci, kojima je tada to bio dodatni džeparac. Posle uvođenja javnih nabavki, ova praksa je prekinuta.

– Ujutro poranimo i za dan možemo da prikupimo više kilograma. Za nekoga je 15 dinara za kilogram mali novac, ali za nas sa malim penzijama ovo je i rekreacija i zarada – ističe penzioner Mile iz Apatina.

Ekološki pokret „Plavi Dunav“ svojevremeno je u akciji „Kestenje za jelene“ sakupljao sa mališanima vrtića „Pčelica“ prikolice kestena, a zauzvrat im je Šumska uprava organizovala ekskurzije. – Šteta je što su ove ideje zaboravljene – smatra Jovan Lakatoš, aktivista eko-pokreta „Plavi Dunav„.

KORISNI SASTOJCI

Pored ploda, koristi se i kora, a list i cvet nešto ređe.

  • Divlji kesten sadrži 40-60 odsto skroba, ima saponina, ulja, belančevina, te tanine, flavonske i kumarinske derivate, kao i vitamine B1, C i K.
  • Najvažniji sastojak je triterpenski saponin escin, kome se pripisuje lekovito svojstvo u terapiji slabosti venskih zalistaka i kapilara donjih ekstremiteta, koje učvršćuje i deluje diuretično.

Ovaj plod se tradicionalno koristi i kao ekološko rešenje protiv moljaca kod vunene i druge odeće.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

19.10.2023.

Gde se može kupiti dobar kesten

13.01.2022.

Koristan za ogrev, ishranu i kao medonosni

29.01.2019.

,, Balkanski lepotan“ za dobro zdravlje

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca