Ovo morate znati

Osnovna obrada zemljišta je osnovna operacija i, jedna od najvažnijih operacija na početku proizvodnje za većinu ratarskih kultura. Sa njom se vrši aktiviranje orničnog sloja do pune dubine, stvaranje rastresitog sloja koji pored setvenog obuhvata i dublje slojeve  gde se razvija glavna masa korenovog sistema.Osnovni zadatak obrade zemljišta je stvaranje rastresitog sloja  i bolje akumuliranje vode u zemljištu.

Sa osnovnom obradom zemljišta mi pokrećemo brojne korisne fižicke, hemijske, biološke i mikrobiološke procese u zemljištu.

Izbor oruđa za osnovnu obradu pre svega zavisi od biljne vrste koja će se gajiti na parceli.

Za pšenicu i ostala ozima žita koja zahtevaju pliću obradu mogu se koristiti i oruđa za redukovanu obradu- sada su već i u primeni kombinovana-agregatna oruđa tanjiraca, razrivač i na kraju valjak. Osnovna obrada za ozime kulture se kreće od 20-22 cm eventualno do 25cm, a ako je za prethodnu kulturu obrada bila kvalitetna  dubina može biti od 18-22 cm.

Na površinama predviđenim za prolećne kulture kao što je kukuruz, soja, suncokret primenjuje se dublja obrada zemljista.

Ilustracija: Oranje: Foto, http://www.ribnica24.eu
Ilustracija: Oranje: Foto, www.ribnica24.eu

Optimalno vreme za izvođenje ove operacije je jesen, odmah kada je to moguće u septembru, oktobru. Ako se tada ne uradi, uraditi u periodu oktobar-novembar. U slučaju da su žetveni ostaci zaostali u velikoj količini potrebno ih je, pre osnovne obrade  ravnomerno rasporediti po površini parcele i usitniti kako bi se što bolje izmešali sa zemljištem. Korišcenje pluga sa predplužnjakom će pomoći da se žetveni ostaci zaoru na predviđenu dubinu.

Dubina osnovne obrade za prolećne kulture se kod nas ustalila na 25-28cm , najvažnije je da na celoj parceli ta dubina obrade bude što je više ujednačena radi kvalitetne predsetvene pripreme. Dublja obrada nema smisla, jer se nepotrebno troši više energije. Dubina do 28 cm je idealna za unošenje biljnih ostataka i, mineralnih ili organskih đubriva pošto se tlo u proleće brže zagreva i pre kreću mikrobiološki procesi.

Plugovi obrtači postižu visok kvalitet oranja. Dodatan kvalitet se postiže montiranjem paker valjaka  , pošto u jednom prohodu imamo ravno oranje i zatvorenu brazdu. Treba naglasiti da upotreba paker valjaka nije moguća na preterano vlažnoj zemlji.

 

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

25.01.2022.

Osnovna obrada zemljišta za kukuruz

18.11.2020.

Kako do visokog prinosa pšenice

09.09.2020.

Zašto je bolje zimsko oranje

02.08.2020.

Kada je optimalno vreme za oranje

18.12.2019.

Značaj osnovne obrade zemljišta za prolećne useve

12.11.2019.

Šta je plužni đon

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca