Zadruga im donela kupce

Udružili se proizvođači lekovitog bilja iz Gadžinog Hana. Od države pomoć 5,9 miliona. Izvoze u Italiju i Nemačku.

Anis, foto: www.plantea.com.hr
Anis, foto: www.plantea.com.hr

Godinama su uzgajali lekovito bilje, ali razjedinjeni i sami nisu imali nikakve šanse na tržištu.

Sada su se udružili u zadrugu „Zaplanjski zasad“ u Gornjem Barbešu, kod Gadžinog Hana, a vetar u leđa dala im je i država, kroz pomoć od 5,9 miliona dinara za nabavku opreme.

Ova specijalizovana zadruga za proizvodnju i gajenje lekovitog i aromatičnog bilja, koja će svoje proizvode plasirati u Italiji i Nemačkoj, prva je dobila podršku države na osnovu Vladinog programa revitalizacije zadrugarstva u Srbiji.

Ministar bez portfelja Milan Krkobabić najavio je da će u naredne tri godine država uložiti 25 miliona evra za razvoj zadruga, jer su one ključne za opstanak sela.

Uspeli smo da sa malim sredstvima u rekordnom vremenskom roku pokažemo kako može da se pokrene jedna nova zadruga – rekao je Krkobabić. – Ovaj ogledni primer nam govori da je ideja o revitalizaciji dobra i da zbog toga treba uložiti mnogo više sredstava. Na osnovu ovog programa Vlade Srbije samo ove godine osnovano je 157 novih zadruga, što je deset puta više nego ranijih godina. Novac dajemo isključivo za tehniku i tehnologiju, a lokalna samouprava daje prostor. Ne dajemo novac za zgrade, već očekujemo da se uključe lokalne samouprave i ustupe prostor koji godinama niko ne koristi za razvoj zadrugarstva.

Direktor novoosnovane zadruge „Zaplanjski zasad“ Zoran Ilić kaže da su za stabilno poslovanje potrebne količine i kvalitet.

OPREMA

Artičoka, kamilica, neven, beli slez, valerijana, samo su neke od biljaka koje uzgajaju 15 zadrugara i 30 kooperanata iz 12 zaplanjskih sela. Pored mašina za obradu njiva, nabavili su i opremu za sušenje bilja i pravljenje aromatičnih ulja, tako da više ne moraju da brinu o plasmanu.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

17.04.2024.

Nova kraft pivara

06.03.2024.

Nikola Mihailović: Zadrugarstvo ključ uspeha

17.10.2023.

Treća zadružna škola – Bač

23.06.2023.

Razvojna agencija Vojvodine (RAV) poziva domaće kompanije za učešće na sajmu Fruit Attraction

09.03.2023.

Međunarodna konferencija „Budućnost je u zadrugarstvu”

06.03.2023.

Nikola Mihailović: Pozivamo Zadruge da kontaktiraju Zadružni savez i obave svoju zakonsku obaveza

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca