Sjenička pramenka na pašnjacima valjevskog kraja

Na pašnjacima ispod Medvednika odgaja se kvalitetna sjenička pramenka. Na farmi Sretena Vasiljevića iz valjevskog sela Suvodanja je 70 grla od čega je 50 umatičenih ovaca. Planira da širi proizvodnju, jer je kako kaže ovčarstvo isplativo zbog subvencija koje dobija od ministarstva poljoprivredne.

“Mislim da od subvencija koje dobijamo može lepo da se živi. Ja imam 12 hekatara pašnjaka i sve je zagrađeno, tako da bi mogao da držim i do 200 ovaca. Međutim u mom kraju nema puno mladih jer su većinom napustili selo“, kaže Sreten.

“ Za ovu proizvodnju ključne su subvencije koje u odnosu na podsticaje u biljnoj proizvodnji nisu male. One održavaju ovčarstvo i ako budu ukinite doćiće do kolapsa i prekida u gajenju ovaca“, potvrđuje i Milovan Stepanović iz Suvodanja, čije stado ovaca broji 120 grla.

“Pošto živim u brdsko – planinskom kraju, gde ima dosta pašnjaka, a i posao nije težak ja sam rešio da se oprobam u proizvodnji ovčijeg mesa mada sam ranije tovio bikove. Ovde je najbitnije odabrati kvalitetnu rasu, a to je trenutno sjenička pramenka i uz to dobra ispaša i vredni čobani i domaćini koji će da rade“, priča Milovan.

U ovaj posao pre godinu dana upustili su se i Ana Janković i njen suprug iz osečanskog sela Gunjaci.

Ilustracija: Sjenička ovca, foto: http://i41.tinypic.com
Ilustracija: Sjenička ovca, foto: http://i41.tinypic.com

“ U blizini domaćinstva imamo dosta pašnjaka što je i bilo presudno da nabavimo 30 grla sjeničke pramenke. Mi smo zadovoljni iako smo tek počeli, ali da bi bilo još ekonomičnije broj grla bi trebalo povećati. Ove godine žensku jagnjad prodavali smo po ceni od 150 evra. Što se tiče uzgoja nisu zahtevne, tokom leta su na pašnjaku a za zimu uz kukuruz pripremimo dovoljne količine sena“, kaže Ana.

Kako navodi dr Radosav Vujić, stručni saradnik za stočarstvo u Poljoprivrednoj stručnoj i savetodavnoj službi Valjevo, kada je u pitanju stočarska proizvodnja ne samo na području Kolubarskog okruga već i uopšte u Srbiji, mora se istaći činjenica da je došlo do povećanja broja gajenih koza i ovaca.

“Mera koja je uticala na broj gajenih ovaca su subvencije koje ministarstvo poljoprivrede izdvaja u agrarnom budžetu. 7000 dinara po jednom kvalitetnom grlu priplodnih ovaca itekako u velikoj meri utiče na broj gajenih životinja, a pored toga mislim da je tome dao značajan doprinos i podsticaj od 2.000 dinara za najmanje deset proizvedenih jagnjadi, koja se predaju u neku od klanica“, kaže Vujić,“Ono što treba istaći je i to da veliki broj poljoprivrednih proizvođača su nažalost staračka gazdinstva i dobar deo njih se sada opredeljuje za gajenje ovaca umesto muznih krava. Znači, ona gazdinstva koja su imala dve do tri krave sada drže samo jednu kako bi imali samo mleko za sopstvene potrebe jer ne mogu biti konkurencija takozvanim mlečnim gazdinstvima odnosno robnim proizvođačima a uz to ovca je mnogo zahvalnija zagajenje. Pored toga u poslednjih nekoliko godina pojavilo se i dosta mlađih, novih proizvođača odnosno gazdinstava, koja se bave ovčarskom proizvodnjom. Ima dosta odgajivača koji imaju kvalitetna grla i oni će poslužiti da se još više poveća broj gajenih ovaca, jer mnogi koji trenutno imaju 30 grla žele da povećaju na 50 pa čak i 100 ovaca“.

Podaci govore da trenutno na teritoriji Kolubarskog okruga ima oko 120.000 ovaca od čega je oko 5.000 grla u matičnom zapatu.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

11.01.2022.

Zimski način ishrane mora biti postepen

19.02.2019.

PRAVILA, GREŠKE I USPEH U GAJENJU OVACA

03.05.2018.

Ovo su najbolje rase ovaca

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca