Zašto je opala proizvodnja vina?

Svetska proizvodnja vina opala je za 8,2 odsto 2017. godine i iznosi 246,7 miliona hektolitara, što je najniži nivo u poslednjih 50 godina, ocenila je Međunarodna organizacija za vino sa sedištem u Parizu.

Proizvodnja vina 2017. dostigla je „istorijski najniži nivo“ delimično zbog lošeg grožđa i klimatskih promena na tlu tri najveća prozvođača. U Italiji je proizvodnja opala za 23 osto, Francuskoj za 19 odsto, a u Španiji za 15 odsto, navela je organizacija i dodala da je pad od 10 odsto zabeležila i Nemačka.
Svet je 2016. proizveo 268,8 miliona hektolitara vina, dodala je organizacija i dodala da je najniži nivo bio 1961. godine sa 213,5 miliona hektolitara, a 1957. godine sa 173,8 miliona hektolitara vina, javila je agencija Frans pres.
Proizvodnja je zabeležila rast u Portugalu, Rumuniji, Mađarskoj i Austriji.

Ilustracija: čase sa vinom, foto: ttps://media1.s-nbcnews.com/i
Ilustracija: čase sa vinom, foto: ttps://media1.s-nbcnews.com/i

SAD, kao četvrti proizvođač vina u svetu, zadržao je gotovo isti nivo proizvodnje sa 23,3 miliona hektolitara a prošle su imale 23,6 miliona hektolitara vina.
Porast proizvodnje zabeležen je i u Argentini i Australiji. Južna Afrika je registrovala blagi porast od dva odsto sa 10,8 miliona hektolitara vina.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

14.02.2023.

Jelena Tanasković: Broj vinarija povećan za 58 odsto

17.09.2020.

Kada je pravi momenat za berbu grožđa

13.07.2020.

Postupak proizvodnje vina

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca