Kako treba da izgleda objekat za ovce?

U sastavu farme za ovce, treba da budu sledeći objekti: 

  • Ovčarnik – koji treba da sadrži staju za ovce, dviske, jagnjad, šilježad, ovnove, prostoriju za jagnjenje, prostorija za mužu i magacin za koncentrovanu hranu.
  • Ispust  
  • Senjak
  • Objekti za silažu i
  • Objekti za stajnjak. 

Prilikom izgradnje farme treba voditi računa o sledećem:

  • pravilan izbor i lokacija, odnosno mesto izgradnje,
  • postojanje vode, struje i putne infrastrukture
  • povezanost objekta sa drugim objektima, ( od kuce 50m, a od drugih 250m),
  • da objekat bude zaštićen od zimskih vetrova
  • orijentacija objekta prema strani sveta.
Ilustracija: ovčarnik, foto: Ilustracija: ovčarnik, foto: http://i40.tinypic.com/
Ilustracija: ovčarnik, foto: Ilustracija: ovčarnik, foto: http://i40.tinypic.com/

Objekat za ovce treba da obezbedi sklonište od loših vremenskih uslova, da ima dovoljno udobnog i suvog prostora za ležanje, dobru ventilaciju bez promaje, dovoljno prostora za jasle, za jagnjenje, dobar pristup i prilaz, da njegova konstrukcija odgovara nameni i mogucnostima farmera kao i da je u funkciji zaštite životinja i životne sredine.

Veličina i tip objekta zavise od pravca i tipa proizvodnje (meso, vuna, mleko), zatim od broja ovaca i strukture stada.

Površina stajskog prostora-poda za odredene kategorije ovaca je sledeća:

  • ovnovi 1.5 – 2m2
  • ovce 1.2 – 1.5m2
  • ovca sa jagnjetom 2 – 2.2m2
  • jagnje 0.4 – 0.5m2
  • šilježad 0.7 – 0.9m2.

Temperatura u ovčarniku zimi ne treba da spada ispod 6(°C), a leti maximalna 25(°C), vlažnost vazduha od 60 – 75%, osvetljenje treba da je prirodno – na svakih 23 -30 m2 poda je 1m2 prozora, a veštacke svetlosti 70 luxa.

Opreme u ovcarniku, sastoji se od :

  • jasla i korita za hranjenje,  jasle 34-40cm za ovce, jagnjad 15.25cm ovnovi 50cm, šilježad i dviske 30-35cm
  • širina jasala je ista za sve 40- 70cm,
  • visina je od poda 40cm,
  • dubina jasala za koncentrovanu hranu je 20-30cm.

– Po obliku, korita mogu biti jednostrana, dvostrana, šestougaona ili okrugla.
– Dnevno po jednoj ovci treba 10 l vode, jagnjetu 3-5l vode.
– Jedna pojilica je potrebna za 20 grla, a visina pojilice je 60 -80 cm sa stepenikom visune 20cm.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

20.12.2023.

Metiljavost ovaca

28.11.2023.

Priprema ovaca za zimu

26.10.2023.

Ideje iz Pariza Janoš Demeter zaživeo u Bečeju

14.09.2023.

Sunčanica i toplotni udar kod ovaca

06.07.2023.

Smeštaj ovaca za proizvodnju jagnjećeg mesa

27.01.2023.

Ishrana ojagnjenih ovaca

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca