Poljo. Berza

  • 12.07. soja 39,50 kg/din.
  • 19.07. kukuruz 15,50 kg/din.
  • 12.07. pšenica rod 2018. min. 12% proteina 16,50 kg/din.

Kako očuvati sobno cveće tokom zimskih dana?

Objavljeno: 27 okt 2017

Kako očuvati sobno cveće tokom zimskih dana? – Jedno je od osnovnih pitanja na čiji odgovor treba da se obrati velika pažnja. Dešava se da sobno cveće strada u toku zime, iako su mu pružene niz mera za sprečavanje žutila, opadanje lišća. Da se to ne bi dešavalo treba uzeti u obzir da svaka biljka ima posebne zahteve po pitanju svetlosti, toplote, vlažnosti vazduha i potrebe za zalivanjem. Ne držite biljke u stanu ako ne mislite da im posvetite dovoljno pažnje, nege i ljubavi.

 Vlažnost vazduha Ukoliko živite u stanovi sa centralnim grejanjem najbolje je da se oko saksija postave pliće posude s vodom koja će da isparava. Za to ne mogu poslužiti tacne same saksije iz razloga što pet do deset minuta nakon zalivanja treba da prospete suvišnu vodu iz nje.

Zalivanje– Najviše pažnje treba da se posveti zalivanju. Ono treba da se desi od 7-10 dana. Što se tiče zalivanja, u prostorijama koje su više osvetljene i toplije, biljku je potrebno više zalivati ali ne treba preterivati. Zemlja treba da bude umereno vlažna, što sami možete da ocenite tako što će te na svaka 3-4 dana kažiprstom oceniti da li je zemlja vlažna ili ne.

Temperatura Idealna temperatura za držanje cveća je između 15 i 20 stepeni celzijusa.

Prihrana Preko zime biljkama nije potrebna prihrana, osim za one koje očekuje cvetanje (ciklame, azaleje, kaktusi).

Cveće u vazi– ostaće duže sveže ako prilikom menjanja vode, vazu dobro operete, a u svežu vodu stavite malo soli. So sprečava razvijanje bakterija usled kojih dolazi do bržeg truljenja stabljika.

Negovanje muštakli – Pre mrazeva potrebno je muštakle uneti u zatvoren prostor pre prvih mrazeva. Pripremljene za zimu, one mogu da sačekaju naredno proleće u svetlim podrumima. Optimalno mesto za njih je svetlo stanište gde je temperatura od 5 do 12 °C. Nemaju velike zahteve za svetlošću, a zimi ih povremeno treba zalivati jer one skladište vodu u debelim stabljikama. Ne treba ih prihranjivati sve do marta.

Ilustracije_ Muškatle u saksiji, foto: https://zivjetiupokretu.com/
Ilustracije_ Muškatle u saksiji, foto: https://zivjetiupokretu.com/

Sitnolisni fikus – Zbog nedostatka svetlosti dolazi do opadanja listova kod ove vrste cveća. Takođe potrebno ga je zaštiti od promaje. Zalivanje na 10 dana, bez zimskog prihranjivanja. Sobna temperature ne bi trebala da bude ispod 15 stepeni. Listove treba održavati tuširanjem jednom mesečno.

Ljubičica – Zahteva veliki svetlost, uz zalivanje 2 puta nedeljno u podmetač. Nikako je ne smete orošavati, a temperatura prostorije ne sme biti niža od 12 stepeni. Listove ljubičice treba da čistite dva puta mesečno mekom četkicom. Da bi ljubičica mogla da cveta potrebno je da sečete najmanje listiće u sredini.

 

Autor: S,K.

Slučajne vesti

Pošaljite svoj komentar

Najnovije vesti na portalu

Najnoviji komentari


domaćina i domaćica

NIKOLAKRAJINALONDON: Bas dobro sto su se zaduzili kod hladnjacara za sk...
Djumic Milan: Po pravilniku za mini klance i prerade mesa dali i...
Vladimir: Koristite Brstivar leti i z...
Dobrivoje Veljković: Kao i svi pčelari, radujem se pokušaju da se za...
Nebojša: U tekstu mi nije jasno zašt...
Nebojša: Upotreba jabukovog sirćeta...
Tihomir: Ima li nesto za nas sa kosova i metohije...
Drsgan: Ako pcelari imate problema sa visak pcelom koje se...
Medule: Procenat vlage zavisi od s...
Maksimović Mirjana: Ja sam Mirjana Maksimović ima 68 god. po proesiji...