Sušenje i čuvanje lešnika

Sušenje je mera koju treba obavezno primeniti jer u protivnom može doći do pojave buđi i propadanja plodova. Još prilikom berbe jedan deo plodova pašće zajedno sa omotačem. Omotač sadrži znatno više vode pa ga zato treba skinuti. Plodovi koji su obrani zajedno sa omotačem,  a ne možemo ih ručno skinuti odmah, prvo se suše 6 do 8 dana na suncu uz često mešanje.

Posle ovakvog sušenja 80% plodova biće odvojeno od omotača, a ostali plodovi se još malo moraju dopunski osušiti. Ukoliko ostane omotač kod nekih plodova, takvi plodovi se stavljaju u magacinski prostor u sloju od oko 30 cm i tu ostanu 10 do 12 dana. Za to vreme stalno se mešaju da bi se sušenje ubrzalo, a samim tim i odvojio omotač.

Ilustracija: lešnik, foto: https://nuts.com/
Ilustracija: lešnik, foto: https://nuts.com/

Sve ovo treba shvatiti kao problem, pa zato berbu treba izvršiti kada su plodovi u punoj fazi zrelosti. Kada su svi plodovi očišćeni onda se oni suše na suncu još dva do tri dana ili u specijalnoj sušnici sve dok njihova vlaga ne dostigne 8-10%.

Smatra se da je temperatura od 32-34 °C optimalna i dovoljna za sušenje.

Dobro osušeni plodovi mogu se čuvati 2 do 3 godine. Međutim, bolje je da se ne čuvaju više od godinu dana jer gube na težini i boji.

Čuvanje je neophodno ukoliko proizvođač posle sušenja nije u mogućnosti da odmah proda plodove lešnika. U tom slučaju lešnik se mora skladištiti u prostorijama koje treba da budu suve i osvetljene. U vlažnim prostorijama plodovi lešnika brzo propadaju, buđaju i zbog toga gube na težini i kvalitetu.

U odgovarajućem skladišnom prostoru plodovi lešnika treba da budu u tankim slojevima razvučeni i da se povremeno mešaju, da ne bi primili neprijatan miris. Preporučuje se povremeno da se u magacinskom prostoru pali sumpor radi uništavanja pojedinih gljivica, a takodje da se čuva i negašeni kreč koji smanjuje vlažnost u prostoriji.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

23.08.2022.

Kako suzbiti leskin rilaš

29.03.2022.

Koja je najbolja podloga za lesku

09.03.2022.

Bakteriozna plamenjača leske

24.12.2021.

Podizanje zasada leske

16.11.2021.

Sušenje i čuvanje kukuruza u zrnu

12.10.2021.

Sušenje solarnom energijom

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca