Uzoran poljoprivrednik iz Koraćice

Objavljeno: 30 okt 2017

Selo Koraćica nalazi se nadomak Mladenovca. Nekada je ovaj kraj bio poznat po vinogradima i grožđu, međutim danas to nije tako. U selu, umesto vinogradara, danas žive ljudi koji se mahom bave stočarskom proizvodnjom. Jedan od njih je i Vladimir Ivković,  koji je tu tradiciju nasledio od svog oca. –Poljoprivreda je težak posao, i opstaju oni koji ovo vole. Ovo im je osnovni prihod –ističe Vladimir.

Kako kaže,  ljubav prema kravama stekao je još kao mali, pa je bilo logično da za svoje zanimanje izabere poljoprivredu. Pored Vladimira i njegove supruge Miline, tu su  dve ćerke koje žive sa njima, a treća se udala, i ne živi sa njima.

Ilustracija: farma krava Ivkovića
Ilustracija: farma krava porodice Ivković

U poljoprivrednim poslovima im pomaže srednja ćerka Dragana. Imaju i sezonsku povremenu radnu snagu, kada je najpotrebnije. Obrađuju  17ha, i uglavnom se bave ratarskom proizvodnjom.  Posejali su  pšenicu na  3 ha prinos je bio oko 4t po 1/ha, ječam na  1ha i prinos je oko 5t po1/ha, ovas 1,30ha i prinos oko 2,5t po 1/ha, kukuruz za branje na 4ha, silaža cele biljke kukuruza 1ha i prinos preko 40t/ha, lucerka na 2 ha gde je imao 4 otkosa sa balama težine između 10-12kg, veštačku travu na 1,3ha, prirodnu livadu na 1ha. Primarna proizvodnja je proizvodnja sirovog mleka koje svakodnevno predaju mlekari „Imlek”. Trenutno imaju 7 krava simentalske  rase, 3 steone junice, 3 mlade junice i 4 tovna grla prosečne mase oko 300 kg. Takođe, od sitnih preživara imaju 10 ovaca i jednog ovna ovna.

Vladimir je  napravio štalu, prethodna je  bila stara 50 godina. Savet su dobili od stručnjaka savetodavaca iz PSS Mladenovac.  Sada im je neuporedivo lakše, u svakom pogledu.  Zastupljen je vezani sistem držanja za 18 muznih grla. U novom objektu je sve jednostavnije, grla imaju bolje uslove, i to se odrazilo na njihovu produktivnost. Bolji su uslovi držanja, bolja je higijena, provetravanje i higijena vimena. Imaju sistem za mužu, i krave se muzu ujutru i uveče. Žive od proizvodnje mleka, i zato žele da bude sve kako treba.

Autor: Predrag Perić

Slučajne vesti

Pošaljite svoj komentar

Najnovije vesti na portalu

Najnoviji komentari


domaćina i domaćica

Svetlana Kovačević: Postovana ovo je samo za Srbiju. Srdacan pozdrav...
Danijela Vojcic: Postovani ,mene zanima dali je ovo samo za podrucj...
Mira: Hvala bogu da imamo i takve ministre koji se brinu...
Pcelar neutralac: "Hvalite me usta moja!" Da, toga nigde nema u okr...
Timotije: Zemlja Srbija! U normalnim zemljama se ovakva fir...
Milos Simic: Cestitke predsednici opstine Svrljig i njenim kole...
Svetlana Kovačević: Hvala i vama sto nas pratite...
Bogdan: Ministarstvo Poljoprivrede bi moralo da da odgovor...
Svetlana Kovačević: Hvala i vama. Tu smo za vas...
Niš: Tako se to radi!...