Zašto treba jesti šampinjone?

Šampinjoni (Agaricus bisporus) su jedna od najpoznatijih i najčešće korišćenih pečuraka u ishrani ljudi. Prirodno stanište su im vlažni pašnjaci i livade, a danas se uglavnom mogu kupiti šampinjoni proizvedeni u uzgajalištima. Treba obratiti pažnju pri sakupljanju iz prirode, jer su slični mladim primercima otrovnih gljiva iz roda Amanita – pupavke, muhare.

Osnovni kvaliteti šampinjona jesu njihova svarljivost, bogatstvo proteinima i lekovita svojstva. Njihov sastav odgovara i osobama koje ne konzumiraju namirnice životinjskog porekla.Niska kalorična vrednost ih svrstava u poželjne namirnice osoba na dijeti.

Ilustracija: Uzgoj pečuraka, foto: http://proizvodnja-sampinjona.rs/
Ilustracija: Uzgoj pečuraka, foto: http://proizvodnja-sampinjona.rs/

U 100 g šampinjona nalazi se svega 22 kcal, oko 3 g ugljenih hidrata (od toga 2 g šećera i 1 g vlakana), isto toliko proteina i zanemarljivo malo masti. Prisutne su skoro sve esencijalne amino-kiseline. Imaju bogat vitaminski sastav – sadrže vitamine B kompleksa, kao i vitamine C i D. Iako sadrže svega 16 IJ vitamina D, kratkotrajnim izlaganjem UV svetlosti sadržaj se višestruko uvećava. Mineralni sastav je raznovrstan. Odlikuju se značajnim količinama kalijuma, fosfora, magnezijuma, natrijuma, cinka, gvožđa i selena.

Manogalaktani iz šampinjona,  dokazano jačaju imuni sistem tako što stimulišu rad citokina i drugih enzima,  koji se bore sa uzročnicima bolesti. Zbog ovog svojstva mogu se koristiti u lečenju gljivičnih infekcija koje nastaju kao posledica slabljenja imuniteta, npr. kandide.

Studijom sprovedenom na preko 2.000 žena, dokazano je da žene koje su konzumirale šampinjone svakodnevno imaju 64% manje šanse da obole od raka dojke za razliku od žena koje ih nisu konzumirale uopšte. Uz to, kod žena koje su konzumirale šampinjone u kombinaciji sa zelenim čajem, smanjen je rizik od nastanka dojke za 90%. Još jedna fitohemikalija koja se može naći u šampinjonima (2-aminofenoksazin-3-on), povezuje se sa smanjenim rizikom od nastanka raka dojke i raka jajnika.

Prema najnovijim istraživanjima, suplementi na bazi šampinjona povoljno utiču i kod lečenja raka prostate i ublažavaju negativne simptome koji mogu nastati kao posledica tretmana hemoterapijom. Još jedna supstanca koja ispoljava antikancerogeno dejstvo je selen.

Kao i većina pečuraka ovog roda, šampinjoni sadrže određenu količinu agaritina koji se u organizmu transformiše u kancerogeni hidrazin. Štetno dejstvo ovog mikotoksina se reguliše termičkom obradom.

Pečurke  koje ostanu od ručka nije dobro ostavljati u frižideru za sutradan jer oksidiraju, a mogu promeniti i aromu. Isto tako podgrejavanje  jela s gljivama nije preporučivo.  Prilikom kupovine  svakako izbegavajte šampinjone koji su izgubili vlagu, ili su premekani na dodir, ili  imaju oštećenja na površini. Birajte one koji imaju čvrstu strukturu.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca