Eliminišite miris iz rakije

Pogrešno je mišljenje da dobru rakiju dobijamo njenim odležavanjem u novoj hrastovoj buradi.

Najbolje je da starenje počne u novim, a kada rakija dobije željenu boju, da završi u starijim, ili starim buradima pa i prohromskim sudovima. U suprotnom, rakija će biti tamne boje, nakiselog i trpkog ukusa (na drvo).

Stvar se da popraviti ako takvu rakiju pomešamo sa, takođe, starom rakijom koja je bezbojna ili manje obojena. Međutim, tu preti opasnost da od jedne dobre i jedne loše, dobijemo dve lošije rakije.

Ilustracija: burad za rakiju, foto: http://www.barriquedjordjevic.com
Ilustracija: burad za rakiju, foto: http://www.barriquedjordjevic.com

Neprijatan i opor miris rakije na drvo, najčešće je posledica njenog držanja u slabo ovinjenim ili neovinjenim novim buradima, iz čijih duga se u rakiju ekstrakuju nepoželjne taninske materije i drugi sastojci, koji rakiji daju opor ukus i mrku boju.

Otklanjaju se tako što se u 100 l rakije, u tankom mlazu i uz intenzivno mešanje, nalije pola litre mleka. Nakon dva dana mlečni talog se pretakanjem ili filtriranjem odstrani iz rakije.

Time ona dobija zlatnožutu boju, a ukus na drvo znatno se izgubi. Ako to nije dovoljno, rakiju treba predestilovati. Tada ukus na drvo potpuno nestane, ali rakija ostane bezbojna.

Loš ukus i miris na plesan iz rakije može se otkloniti tako da se tretira sa aktivnim ugljem (koji možete nabaviti u poljoapotekama).

Ukus i miris na plesan uglavnom se pojavljuje ako se za vrenje upotrebljava jako trulo ili plesnivo grožđe, odnosno voće.

POSTUPAK:

  • Na 100 litara rakije dodaje se 50 grama aktivnog uglja i dobro promeša.
  • Nakon nekoliko dana otoči se rakija od istaloženog uglja,
  • zatim se proba, pa ako još uvek ima miris i ukus na buđ, postupak se ponavlja s novim ugljem.

Treba da znate da se dodatkom aktivnog uglja iz rakije uklanjaju i dobre, odnosno poželjne arome.

Ilustracija: Gegula rakije
Ilustracija: Gegula rakije

Domaće rakije, kao i druga pića, često mogu da „zamirišu” na plastiku.

Uzrok toga su najčešće sirove vrste plastike, od kojih se prave vrioni, ili sudovi za odležavanje destilata koji su, inače, predviđeni za korišćenje u industriji, a ne za čuvanje prehrambenih artikala i alkoholnih pića.

Takva burad u dodiru sa alkoholom nepriajtan miris i ukus lako otpuštaju u rakiju, koja time postaje neuporebljiva za piće.

Nešto boljeg kvaliteta su specijalne vrste sudova i buradi predviđeni za korišćenje u prehrambenoj industriji (za sirće, kupus i drugo). Oni, međutim mogu samo privremeno da posluže za vrenje i držanje – starenje alkoholnih pića, pošto će vremenom doći do rastvaranja štetnih sastojaka sudova i ekstrakcije mirisa. Tako će alkoholna pića, više ili manje, biti neupotrebljiva za piće.

 

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

13.12.2023.

Ovo tržište je nova prilika za srpsku rakiju

25.07.2023.

Golijska suza – eliksir mladosti

06.03.2023.

Suva šljiva i rakija iz Mačve put Evrope i Amerike

30.12.2022.

O njoj se ispredaju priče i mitovi

26.12.2022.

Dobra rakija od zdravog voća

15.12.2022.

Kako napraviti dobru lozovaču

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca