Kako zaštititi mlada stabla od izmrzavanja

Objavljeno: 14 nov 2017

Jedan od faktora koji utiču na sušenje kajsije, svakako je i uticaj niskih temperatura u toku zimskog i prolećnog perioda. Da bi se sprečilo prevremeno sušenje već zasađenih nisko kalemljenih stabala kajsije treba u toku zimskih meseci (novembar-januar) omotati debla (od zemlje do ramenih grana) papirnim omotačem. Najbolje je ako se koristi višeslojni papir od starih vreća.

Za omotavanje stabala nikako ne korisiti folije od plastike jer izazivaju kondenzaciju koja može da izazove kontra efekat.

Stabla treba da budu omotana sve dok ne prođe opasnost od poznih prolećnih mrazeva (početak maja). Posle toga skinuti ove omote i tako ostaviti debla sve do sledeće jeseni.

Ilustracija: plod kajsije: foto,https://www.motherearthnews.com
Ilustracija: plod kajsije: foto,https://www.motherearthnews.com

Ovu operaciju ponavljati svake godine sve dok se na deblu ne formira dovoljno debeli plutasti sloj kore koji će kao izolator preuzeti ulogu zaštite od prolećnog dnevnog zagrevanja i noćnog hlađenja prizemnog dela debla. Omotavanje stabala ima dvostruku ulogu, pored zaštite od mraza omotavanje stabla služi i kao zaštita od glodara i divljači. Nisko kalemljene kajsije, ako prežive mladalački period i formiraju zaštitni plutasti sloj kore, mogu doživeti duboku starost kao i visoko kalemljene sa deblom od šljive.

Izvor: Domaćinska kuća

Autor: S.K.

Slučajne vesti

Pošaljite svoj komentar

Najnovije vesti na portalu

Najnoviji komentari


domaćina i domaćica

Svetlana Kovačević: Hvala u njihovo ime. Poslovnost na nivou...
Branka Pasane: Treba mi serviser za muzilice...
Branka Pasane: Da li ima neki serviser koji bi došao kod nas i o...
Branka Pasane: Da li ima neki serviser koji bi došao kod nas i o...
Poljo Nova Varoš: Poštovani ministre, kada poljoprivrednici Nove Va...
Miki: Slusajte da vam kazem stvari stoje veoma lose pogo...
Poljostocar: Kupuje proizvode Superiora i prezadovoljan sam. Ve...
Ivan Stojanović: Prijatelju,da li ima potražnje u Novom Zelandu za...
Svetlana Kovačević: Hvala vam puno. Pratite nas i dalje i pisite koje ...
Vinko Puric: veoma dobro odabran i prezentovan strucni materija...