Poljo. Berza

  • 29.08. kukuruz 16,00 kg/din.
  • 29.08. soja 37 kg/din.
  • 29.08. pšenica rod 2018. min. 12% proteina 19,00 kg/din.

Paradajz koji možda još niste probali

Objavljeno: 26 nov 2017

Dva druga, Nikola Lazić i Dušan Živanović iz Golubinaca, Nikola je veterinarski tehničar, Dušan,  ekonomski tehničar, odlučili su se da  započnu sopstveni biznis. Nikola voli da kuva, i tu je prepoznao da može da uspe. Kako nam je istakao gastronomija mu je  bliska, i tu je našao računicu. 

Krenuli su u biznis, imali su svoje resurse, imaju i registrovana poljoprivredna gazdinsta, mašine , sve ono što je potrebno za proizvodnju. Krenuli su sa gazdinstvom, ali nameravaju da otvore i firmu. Krenuli su sa jednim hektarom, ali sledeće godine će proširiti proizvodnju. Uveli su neke inovacije u svojoj proizvodnji. Dokazali su da udruženo mogu da postignu dobar uspeh.

Ilustracija. Sok od paradajza, gazdinstvo Živanović, iz Golubinaca
Ilustracija. Sok od paradajza, gazdinstvo Živanović, iz Golubinaca

Preko razvojnog fonda Vojvodite uzeli su kredit,  i kupili sušaru. Seme su uzimali sa svih strana, čak iz Kazakhstana.

Krenuli su  sa proizvodnjom dve sorte paradajza i dva hibrida na jednom hektaru. Sledeće godine, zadržaće se isključivo sorti  namenjenom sušenju i jednoj ruskoj sorti paradajza roze boje, po njima najlepšem paradajzu na svetu. Paradajz proizvode u  sirovom stanju, sušenom paradajzu i soku od paradajza. Kako nam je istako Nikola, u svojoj proizvodnji ne koriste konzervans, samo običnu so.

Na  tržište su izbacili teglice sušenog paradajza od 100 i 240 grama,650 i 1400gr. Paradajz je spakovam u maslinovom i suncokretovom ulju, sa dodatkom sušenog bosiljka. Kako nam ističe Nikola, to je italijanska sorta, blago slatkastog ukusa.

Ilustracija: Paleta proizvoda od paradajza, foto: S.K.
Ilustracija: Paleta proizvoda od paradajza, foto: S.K.

Kako ističe Nikola, ima puno posla, tako da nisu u mogućnosti, da sve rade sami.  Unajmljuju  i radnike, u zavisnosti od obima posla. Svoje proizvode, proizvode prodaju po picerijama, u suštini kada je u pitanju  italijanska kuhinja.

Kako budu rasle površine i obim posla se povećavao, tako će da raste i potreba za radnom snagom. Ali, oni su spremni na to. Polako su krenuli da se predstavljaju tržištu, učestvuju na sajmovima.

Mi smo ih upoznali na sajmu Sajam etno hrane i pića u Beogradu, i njihov štand je bio upečatljiv, privlačio je pažnju posetilaca salma.

U skladu sa interesovanjem i tražnjom njihovih proizvoda, doziraće i količinu delikatesnih proizvoda za koje je naše tržište, posebno kreativne domaćice, poslednjih godina sve otvorenije.

Izvor: Domaćinska kuća

Autor: S.K.

Slučajne vesti

Pošaljite svoj komentar

Najnovije vesti na portalu

Najnoviji komentari


domaćina i domaćica

Svetlana Kovačević: Postovan, to je ime Udruženje za očuvanje tradic...
ilija vlajnic: Poceo sam tretiranje pcela Mitakom 1.10.2018, dali...
Miša: Zašto u naslovu stoji GIS iz Svrljiga ?! Na šta ...
Čika: Jel moze to bez konzervansa ljudi?...
Svetlana Kovačević: Hvala na savetima, poslužice pčelarima...
Rade Kostadinović: Dosta dobar i poučan tekst. Jedino, a to i nauka ...
Pexon: Mene interesuje kako bi se mogla ova biljka nekako...
Dejan: NIkad, ali bas nikad glistama se ne dodaje svez st...
Svetlana Kovačević: Postovani Milane, pozovite Upravu za agrarna plać...
Milica: Postovani,zanima me obuka za pravljenje koznih pap...