Poljo. Berza

  • 29.08. kukuruz 16,00 kg/din.
  • 29.08. soja 37 kg/din.
  • 29.08. pšenica rod 2018. min. 12% proteina 19,00 kg/din.

Konoplja – biljka budućnosti

Objavljeno: 29 nov 2017

Udruženje proizvođača i prerađivača alternativnih biljnih vrsta „KONOPLJA“je zvanično osnovano 2015. godine, a 2016. godine i Poljoprivredna Zadruga KONOPLJA. Ovo je potvrda da smo mi ozbiljno ušli u ovaj posao i cilj nam je da polako vratimo industrijsku konoplju na naša polja.

Nekada se u bivšoj Jugoslaviji gajila na 50.000 ha, a od toga je 80% bilo u Vojvodini. Ako iskustva od ovih par godina budu pozitivna, a mi svi očekujemo da tako bude, sigurna sam da ćemo za 5-10 godina moći da kažemo da smo ispunili zadatak da imamo nekoliko hiljada ha pod konopljom, jer rast površina je očigledan, 2015.godine 60 ha, a 2016.godine 250 ha, 2017. 410 ha, istakla je dr Maja Timotijević,  predsednica Udruženja  i direktorka Poljoprivredne  zadruge.

Ilustracija: Maja Timotijević, i Danica Milutinov
Ilustracija: Maja Timotijević, i Danica Milutinov

Industrijska konoplja je jednogodišnja biljka, koja sadrži manje od 0,3% psihoaktivne supstance THC, i koja se seje u periodu april-maj, a žetva je već u septembru. Ono što je najvažnije, to je ekološka biljka koja ne zahteva nikakvo prskanje hemijskim preparatima, a po količini zelene mase je izuzetno značajna, preko 10 t/ha, a sa 1 ha konoplja proizvodi vlakana kao sa 4 ha šume ili 2 ha pamuka.  Kod konoplje koriste se svi delovi biljke, stabljika, cvet, list, plod, pa čak i koren. Osim toga gajenje konoplje donosi veliki benefit poljoprivrednim proizvođačima i podiže njihovu konkurentnost na tržištu. Uzgoj industijske konoplje predstavlja šansu za mala i srednja poljoprivredna gazdinstva, jer na malim površinama može da se ostvari veći prihod i do 4 puta u odnosu na konvencionalne useve.  Preradom industrijske konoplje vrednost proizvoda se podiže i do 10 puta.

Pod okriljem Zadruge „Konoplja“, kao brend „Gramina“ nastali su proizvodi namenjeni ishrani – hladno ceđeno ulje iz semena  i „proteini konoplje“, kao i kozmetički – sapuni, maske za lice, piling za lice i dve vrste krema, a iz cveta industrijske konoplje napravljeno je CBD ulje.

Ilustracija: proizvodi od konoplje
Ilustracija: proizvodi od konoplje

Svi proizvodi koji nose brend „Gramina“ su proizvedeni od sirovine naših proizvođača. Konoplja je uzgajana na imanjima kooperanata naše poljoprivredne zadruge, prerađena je u postrojenjima i objaktima naših prerađivača. Kada je o analizama reč, angažovali smo referentne laboratorije i uljare koje imaju sertifikate za ceđenje ulja, mlevenje brašna.. Naši proizvodi u ovom momentu mogu se kupiti samo preko sajta www.gramina.net, a uskoro će ih biti i u prodavnicama jer smo ovih dana dobili i potvrdu o registraciji iz Insituta za javno zdravlje Vojvodine za nekoliko proizvoda. Potpuno smo zaokružili ciklus koji započinje setvom industrijske konoplje, preko prerade i izrade gotovih proizvoda do kontrolisane distribucije proizvoda do kupaca.

Zahtevi su veliki, ali ima i puno izazova, kao pre svega proširenje sortne liste (dozvoljena setva samo dve sorte), edukacija poljoprivrednih proizvođača, zatim kupovina adekvatne mehanizacije, i naravno zakonska regulativa koja je uvek faktor podsticaja ili gušenja neke proizvodnje.

Mislimo da je to velika izvozna šansa za Srbiju, kao i naše poljoprivrednike, mala i srednja domaćinstva.

 

Ukoliko Vam se dopao članak, lajkujte ;) 0

Izvor: Domaćinska kuća

Autor: S.K.

Slučajne vesti

Pošaljite svoj komentar

Najnovije vesti na portalu

Najnoviji komentari


domaćina i domaćica

Svetlana Kovačević: Pozovite u utorak Upravu za Agrarna plaćanja...
Dejan: Gde konkurisati i gde se raspitazi za ivu kreditnu...
Svetlana Kovačević: Ne postoji sajt, ali pozovite Upravu za agrarna pl...
Malesevic76: Postoji li sajt na kojem se moze proveriti koliko ...
Ljiljana: Dali imam Bravo na Kredit da napravim super za Shi...
Bogdan: I'ma li neko ,nesto vise slika ili skicu sa izgled...
Svetlana Kovačević: Postovan, to je ime Udruženje za očuvanje tradic...
ilija vlajnic: Poceo sam tretiranje pcela Mitakom 1.10.2018, dali...
Miša: Zašto u naslovu stoji GIS iz Svrljiga ?! Na šta ...
Čika: Jel moze to bez konzervansa ljudi?...