Nedimović: Sa Tenisom nije potpisan nikakav ugovor

Vlada Srbije nije potpisala nikakav ugovor s nemačkom mesnom industrijim Tenis, izjavio je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović za portal Insajder.

Kako se navodi na portalu, Nedimović je, komentarišući pisanje dnevnog lista Danas, koji je objavio da između Vlade Srbije i Tenis investa postoji krovni ugovor iz maja ove godine, rekao da to nije ugovor već samo „platforma za pregovore“.

Oni su nama poslali nacrt sporazuma u maju, ali to je samo platforma za pregovore. S Tenisom nismo potpisali nikakav ugovor. Jedino što je s njima do sada zvanično dogovoreno jeste zakup zemljišta u Zrenjaninu i Kikindi gde su oni učestvovali na javnom pozivu kao i svi ostali“, rekao je ministar poljoprivrede.

Ilustracija: Branislav Nedimović, foto: Domaćinska kuća
Ilustracija: Branislav Nedimović, foto: Domaćinska kuća

Prema pisanju lista Danas, u „platformi za pregovore“, kako je naziva Nedimović, Republika Srbija se obavezala da će poštovati Ugovor o državnoj pomoći, da će olakšati investitoru dobijanje gradjevinskih i upotrebnih dozvola, ali i da će da „uloži napore da obavezna vakcinacija protiv svinjske kuge bude ukinuta do 31. decembra 2022. godine“.

Nedimović je kazao da kompaniji Tenis nisu obećane nikave povlastice i da „u ovom trenutku“ imaju iste mogućnosti kao i domaći investitori.

„Oni mogu da apliciraju za povlastice kao i svi drugi. Nikakve dodatne privilegije nisu dogovorene“, rekao je ministar.

Priče o dolasku Tenisa u Srbiju, kako podseća Insajder, traju od decembra 2014, a Vlada Srbije je u aprilu 2015. s nemačkim investitorom potpisala i pravno neobavezujući Memorandum o razumevanju koji opisuje projekat ulaganja u Srbiju.

U Memorandumu se navodi da je Tenis zainteresovan za izgradnju do 20 tehnološki najsavremenijih farmi svinja u Srbiji, dok će investicija po svakoj farmi iznositi približno 21 milion evra.

Insajder podseća da je, sadašnji predsednik, a tadašnji premijer Aleksandar Vučić, nakon potpisivanja memoranduma izjavio da će investicije nemačke kompanije u Srbiji biti oko 420 miliona evra, kao i da će u prvoj investicionoj fazi biti 700 do 800 hiljada svinja.

Portal navodi da je prvi korak i uslov za investiciju Tenisa u Srbiji bilo donošenje Zakona o poljoprivrednom zemljištu krajem 2015. i uvodjenja prava prvenstva zakupa zemljišta, kojim je investitorima omogućeno da bez licitacija uzmu u zakup na 30 godina poljoprivredno zemljište u državnoj svojini.

Kvalitet projekata s kojima konkurišu investitori ocenjuje Vladina komisija, u čijem su sastavu  ministri i pomoćnici ministara, a koja ima diskreciono pravo da odluči koji će investitor dobiti pravo zakupa.

Stručna javnost i udruženja poljoprivrednika oštro su kritikovali zakon, optužujući Vladu da je sadržaj Zakona pisan direktno zbog nemačke kompanije.

Odmah nakon usvajanja zakona, ministarstvo je raspisalo i javni poziv za zakup državnog zemljišta.

Kome će po pravu prvenstva i povlašćenim uslovima, a na ime ulaganja u prehrambeno-preradjivačku proizvodnju, biti dato na korišćenje zemljište na 30 godina, još uvek je u najvećoj meri nepoznato, navodi Insajder.

Za sada je poznato da je Tenis dobio dozvole Komisije u Kikindi i Zrenjaninu, a ministar Nedimović je za Insajder potvrdio da nemačka kompanija čeka odobrenje za još tri lokacije – Plandište, Vršanj i Sečanj.

Te lokacije, prema navodima Insajdera, identične su onima koje se pominju i u Memorandumu o razumevanju.

Iako je Komisija Ministarstva poljoprivrede trebalo da završi razmatranje ponuda investitora do 15. aprila ove godine, oni to još nisu uradili zbog, kako su za Insajder naveli ranije, previše zahteva.

Ministar poljoprivrede je kazao da su upravo proceduralni razlozi i nužnost ključni razlozi zbog kojih Tenis „kasni“ sa investicijom u Srbiji.

„Problematika poljoprivrednog zemljišta je izuzetno kompleksna. Morali smo da donesemo novi Zakon o poljoprivrednom zemljištu. Takodje, imali smo i veoma važnu proveru koja se ticala restitucije. To su glavni razlozi zbog čega proces teče malo sporije“, objasnio Nedimović za Insajder.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

06.02.2024.

Predstavnici nekoliko udruženja poljoprivrednika sastaće se 12. februara sa ministarkom poljoprivrede Jelenom Tanasković

05.02.2024.

Održan treći sastanak Radne grupe za uređenje tržišta i robne berze

21.12.2023.

Koji je zaključak sa današnjeg sastanka Radne grupe

29.09.2023.

Tanasković: Sve tačke sporazuma ispunjene

27.08.2023.

Pekari dobijaju brašno iz Robnih rezervi

05.04.2023.

Do 7. aprila prijave za podršku pri apliciranju na StarTech konkurs

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca