Da li je ovo najlepša srpska domaćica? Procenite sami

Na samo deset kilometara nadomak Valjeva nalazi se selo Brankovina. U Srbiji poznato mesto po narodnom stvaralaštvu i po jednoj od najpoznatijih pesnikinja Desanki Maksimović. Pored znamenitosti Brankovina je poznata po vrednim i velikim poljoprivrednim proizvođačima, domačinima i domaćica.

Ilustracija: Voćni sirupi, foto: Biljana Maksimović
Ilustracija: Voćni sirupi, i slatka,  foto: Biljana Maksimović

– Poznato je da su žene na selu veoma vredne, da poseduju velike kapacitete, ali su dugo bile potpuno marginalizovane, nepoznate i nepriznate.  Tako nam započinje priču Biljana Maksimović, žena vedrog duha, uvek nasmejana, raspoložena, orna za rad. Kada sam je pitala sta je njen pokretač, zašto toliko radi, rekla mi je ovako: Svetlana, imam dvoje dece, oni su mi sve na svetu, želim da im obezbedim lagodan život, jer moj nimalo nije bio lak. Ova vredna domaćica, u svojoj  proizvodnji posedujemo širok spektar artikala slatke i slane zimnice za svačiji ukus, dobitnica je i mnogobrojnih nagrada. Pošto je vreme današnje tako da se brzo živi, ja sam svojim programom htela da vratim domaće u dom mnogih poslovnih žena. Robu šalje brzom poštom, i kao nam ističe Biljana, najviše mušterija je iz Beograda.

Trenutno u ponudi ima:

  • džem od šljiva
  • sok sirup od zove, kupine, maline
  • slatko od višnje, borovnice, dunja sa suvim voćem…I još mnogo toga.
  • Ilustracija: slatko od maline, foto,Biljana Maksimović
    Ilustracija: slatko od maline, foto,Biljana Maksimović

Biljana zimnicu spremana sa velikom ljubavlju od probranih zdravih plodova sa njihovih plantaža, i samim tim dovedena do visokog kvaliteta. Tradicija pripremanja zimnice je zasnovana na najjednostavniji način kako su to radile naše bake i prabake. A jednostavnost je i oginalnost. Naš cilj je da sačuvamo tradiciju prozivodnje zimnice i da ne dozvolimo da stari ukusi i mirisi koji potiču iz bakine kuhinje ostanu zaboravljeni. –ističe Biljana i dodaje: U  prozivodnji posedujem sirok spektar artikala slatke i slane zimnice za svačiji ukus i džep.  Učestvuje na sajmovima, festivalima, i svuda gde je pozovu. Dosta svojim proizvoda prodaje preko fb stranice:

https://www.facebook.com/Tradicionalna-proizvodnja-zimnice-Cuvar-tradicije-2094670620758379/?fref=ts

 

 

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

24.12.2023.

Golijski ukusi – čuvari tradicionalnih jela, recepata, zdrave hrane

30.10.2023.

Kraljevački Muzej slatka  

28.09.2023.

Sedmi sajam zimnice

22.06.2023.

Uskoro „Dani maline“

17.02.2023.

Zašto se zove peckana paprika?

07.12.2022.

Kako protiv šupljina u krastavcima

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca