Kako to rade italijani

Objavljeno: 04 dec 2017

Priliku da posete Italiju pre nekoliko dana imali su predstavnici zemlja Balkana, Rumunija, Mađarska, BiH, Hrvatska i Srbija. Glavi razlog njihove posete je da se spoje sa proizvođačima  iz Italije, kao primer dobre prakse. Možemo i mi da se ugledamo na njih.Na sastancima se moglo čuti o njihovoj proizvodnji, koja je na zavidnom nivou.

Ilustracija. linija za punjenje
Ilustracija. linija za punjenje

Emiliana Conserve je osnovana 1985 godine, u srcu Italijankse doline hrane, spajanjem dve najstarije italijanske kompanije. Sa kupovinom bivše fabrike Cirio plant in S.Polo di Podenzano (Piacenza), 2007. godine promenjen je naziv u Emiliana Conserve Societa agricole S.p.A sa osnovnim kapitalom od 9.188.000 eura i sa značajnim učešćem u poljoprivredi postaje najveći privatni proizvođač paradajza na severu Italije. Preko Emiliana Agricole, osnovane 2003. godine radi poboljšanja tehničkog- agronomskog znanja kako bi se omogućila potpuna kontora lanca snabdevanja.

Emiliana Conserve proizvodnja paradjza raste za 30% obrađenog paradajza, obezbeđujući bolji kvalitet i potpunu sledljivost celokupnog proizvodnog procesa. Celokupan sveži paradajz gaji se na severu Italije prema principima Integralne proizvodnje. Godine 2015. u proizvodnji je primenjena servisna kontrola, tako da je lanac snabdevanja sertifikovan,  da bi se potrošačima obezbedila metoda poljoprivredne proizvodnje sa minimlanum štetnim uticajem na životnu sredinu, upotrebu hemijskih materija. Paradajz soseve, 60% proizvode za Barillu, a ostalo za Nemačku,  i malo za Italiju. Sve je njihova sirovina, 100% italijansko, ništa ne uvoze i tako su zadržali kupce. Tržište im je Nemačka, i proizvode samo robne marke.Što je najbitnije sve je bez konzervanasa, dodaje se samo so i biber.

Ilustracija: Proizvodi od paradajza,
Ilustracija: Proizvodi od paradajza

Paradajz pasta napravljena je od zrelog i sortiranog paradajza. Pre nego što se samelje mora da se oljušti. Zatim se meso paradajza prenese i zguši pod vakuumom i zagreje i pasterizuje radi očuvanja.

Ceo pogon je maksimalno automatizovan, i rade pet dana u nedelji 24 sata, dva dana se čiste mašine. Imaju maksimalno deset radnika, u jednoj smeni. 

 

 

Izvor: Domaćinska kuća

Autor: Goran.M

Slučajne vesti

Pošaljite svoj komentar

Najnovije vesti na portalu

Najnoviji komentari


domaćina i domaćica

Zana: Korisni saveti...
Vetexpert: Priča ovog čoveka je čista demagogija..Nije ura...
Vetexpert: Graditi fabriku meda u Rači koja nema ispravnu vo...
Svetlana Kovačević: Postovana ovo je samo za Srbiju. Srdacan pozdrav...
Danijela Vojcic: Postovani ,mene zanima dali je ovo samo za podrucj...
Mira: Hvala bogu da imamo i takve ministre koji se brinu...
Pcelar neutralac: "Hvalite me usta moja!" Da, toga nigde nema u okr...
Timotije: Zemlja Srbija! U normalnim zemljama se ovakva fir...
Milos Simic: Cestitke predsednici opstine Svrljig i njenim kole...
Svetlana Kovačević: Hvala i vama sto nas pratite...