Koje cveće je na petom mestu po prodaji u svetu

Objavljeno: 05 dec 2017

Gerber je jedna od najvažnijih vrsta cveća koje se gaji za rezani cvet. Gaji se isključivo u staklenicima i plastenicima sa grejanjem.  Višegodišnja je  biljka. U proizvodnji se koristi jednu do tri godine, ali sa starošću se smanjuje prinos i kvalitet cvetova.

Proizvodnja nije mnogo komplikovana ako se obezbede specifični uslovi koje zahteva ova biljka. Supstrat u koji se sadi mora da ima vrednost pH 5,5-6,5 i obično je napravljen od mešavine treset-zemlja ili treset- perlit u odnosu 3 :1. Sadnja u nivou površine zemlje je prevaziđena zbog opasnosti od bolesti korenovog sistema i nemogućnosti njegovog zagrevanja.

Noću se cvetovi gerbera zatvaraju, ali se sa prvim zracima sunca opet otvaraju. Povremeno, biljka traži prihranu a pravilan uzgoj podrazumeva, i  redovno skidanje precvetalih cvetova, kako bi gerber imao dovoljno hranljivih materija za mlade cvetove. Postoje niske i visoke vrste Gerbera, koje su podjednako zahvalne za gajenje. Cvetaće od maja meseca do septembra, odnosno prvih hladnih dana.

Gerber na jednom mestu može da živi do 4 godine.

Ilustracija: cvet gerber, foto: https://i.ytimg.com/
Ilustracija: cvet gerber, foto: https://i.ytimg.com/

Posle toga, lagano odumire. Profesionalni uzgoj gerbera, onih visokih vrsta pogodnih za rezani cvet,  je zahtevan i traži puno ulaganja i vremena. Gerber se razmnožava se na dva načina: podelom korena,  ili sadnjom semena. Ako biljku razmnožavate deljenjem korenove mase to treba uraditi na proleće, u aprilu. Posle razdvajanja, posadite ih u nove saksije sa kompostom u koji ste dodali malo peska i  treseta. Dobro zalijte, i stavite na sunčano mesto. Ako ste se odlučili za razmnožavanje semenom, seme posejte u zemlju satresetom i peskom. Seme treba pokriti samo tankim slojem treseta,  i ostavite na temperaturi od oko 15 stepeni. Seme će proklijati za oko dve nedelje. Presađivanje sledi nakon mesec dana, kad biljčice  ojačaju treba da se pikiraju. Posle toga uzgoj se nastalja na otvorenom prostoru ili u saksijama.

Gerber je na petom mestu u svetu po prodaji. 

Plamenjača može pogoditi gerbere i uzrok toga su gljive i drugi paraziti. Simptomi plamenjče su  propadanje korena, sušenje i propadanje biljke.Da biste sprečili plamenjaču, sterilizujte tlo. Pepelnica gerbera je još jedna bolest koja ovu biljku može pogoditi. Simptomi pepelnice su sivkaste fleke po lišći gerbera. Zaštitite gerbere od ove bolesti provetravanjem prostora gde ih gajite I smanjenjem zalivanja. U slučaju jačeg oštećenja biljke, korisite fungicide.Siva plesan je poznata bolest gerbera koja uzrokuje trulež cvetova. Bolest je česta kod gerbera u hladnim vlažnim uslovima, ali će problemi nestati kada jednostavno promenite ove uslove gajenja. U komplikovanijim slučajevima koristite fungicide.

Izvor: Domaćinska kuća

Autor: S.K.

Slučajne vesti

Pošaljite svoj komentar

Najnovije vesti na portalu

Najnoviji komentari


domaćina i domaćica

Tihomir: Ima li nesto za nas sa kosova i metohije...
Drsgan: Ako pcelari imate problema sa visak pcelom koje se...
Medule: Procenat vlage zavisi od s...
Maksimović Mirjana: Ja sam Mirjana Maksimović ima 68 god. po proesiji...
Svetlana Kovačević: Pogledajte na ovom sajtu http://www.paulovnija.inf...
Boro Vukčević: Ovo drvo sam prvi put vidio ispred kuće mog prija...
Ivankaiser: Thanks for the article post.Really thank you! Grea...
Ljubo Repić: Imam u dvorištu orah debljine stabla ok 40 cm. Le...
Ivan: Smatram da je ovo savrseno resenje zadimljavanja i...
Ivan: Smatram da je ovo savrseno resenje zadimljavanja i...