Kako se prilazi pčelinjaku u ovom periodu

U ovom mesecu je jako bitno da pčelar nešto češće obilazi svoj pčelinjak. Jedan od razloga su i brojne štetočine kojima takođe pogoduje ova klimatska situacija. Tu je i radoznalost ljudi, domaće i divlje životinje, ptice, živina, pogotovu ako pčelinjak nije ograđen.
Ako je pčelinjak na vetrovitom terenu, još uvek nije kasno da ga zaštitimo od jakih udara vetra snopovima šaše koji su izvanredan materijal za zaštitu, a uz to i najjevtiniji, jer osim našeg rada nema baš nikakvu cenu. Zaštita od ptica je nešto teža, mada mnogi pčelari uspešno štite svoje košnice na taj način što komade ma kakvog mesa, najčešće slanine stavljaju na obližnje stablo i one rado idu na to. Neki postave čitavu odranu svinjsku kožu pa se ptičice u dužem periodu zadržavaju na njoj i ne obraćaju pažnju na košnice.
Kontrola postavljenih češljeva na letima je rutina pri svakoj poseti pčelinjaku u decembru. Stalno proveravati postolja na kojima su košnice i njihovu stabilnost pratiti svo vreme. Sve to treba raditi da zbog čestih padavina ne bi tlo pod teretom propalo, pa i se košnice nagnule ili istumbale, a samim tim i klube odvojilo od zazimljenog položaja i uginulo.
Redovno posmatrati leta, kontrolisati da nije ušao miš. Zdrava i jaka društva u ovom mesecu, ako se bliže primaknemo košnici, oglašavaju se tihim i mirnim radom u svom klubetu, što pčelaru daje znak da je u tom društvu sve u redu.

Ilustracija: pčelinjak zimi, foto: S.J.
Ilustracija: pčelinjak zimi, foto: S.J.

Pčelari koji od pčelarstva očekuju profit neće propustiti ni jednu priliku da pri poseti svog pčelinjaka izvrše pregled pčela osmatranjem. Takav pregled pčela njih ne uznemirava. Pčelar im obezbeđuje mir, tako što košnicama prilazi sa prednje strane i delimično sa bočnih strana. Osmatra se opšte stanje košnica sa posebnim osvrtom na poletaljku. Najpre se osmatraju otvori i konstatuje se da li su oni u onakvom stanju kakvi su ostali poslednji put prilikom obilaska pčelinjaka. Ako pčele izleću tog dana, prati se njihovo izletanje. U dobrom su stanju ako izleću iz svoje košnice kao iz „puške“. Naprotiv, ako pčele izlaze bezglavo, šetaju i trče po poletaljci i prednjoj strani košnice, ako još ima i sitnog otpada na ulazu u košnicu, to je već znak da nešto nije u redu.

Boljih trenutaka u toku jedne godine za izradu ramova i košnica nema nego u zimskom periodu. Decembar je jedan od pogodnih meseci za te poslove, pa ako se sve ne završi tu su i januar i februar. Stare ramove po pravilu treba koristiti samo ako su oduzeti iz zdravih društava, očistiti ih, dezinfikovati, užičiti i ostaviti na zato dobro pripremljeno mesto gde će sačekati vreme za postavljanje u košnicu. Sve one ramove koji nisu dobri ili su iz društava koja su imala krečno leglo, nozemu, a pogotovu američku trulež, odmah spaliti. Isti je postupak i sa starim košnicama. 
Najbolji je način zamene starih ramova novim i starih košnica novim košnicama. Pčelar procenjuje koliko će novih društava u narednoj godini napunitie, pa prema tome i radi toliki broj novih košnica sa ponekom rezervnom.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

05.12.2022.

Obilazak pčelinjaka i moguće štetočine

02.12.2020.

Šta raditi na pčelinjaku u ovom mesecu

04.12.2019.

Šta raditi na pčelinjaku

06.12.2018.

Pčelari stigao je decembar, ima li posla

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca