EVO KAKO TO RADE ČEŠKI FARMERI: SIR, STRUJA, NAKIT…

Objavljeno: 06 dec 2017

Sa ciljem da poljoprivrednicima omogući nova iskustva i razmenu mišljenja lokalna samouprava Grada Valjeva, putem svog Javnog preduzeća Agrorazvoj obezbedila je stručno putovanje u Republiku Češku.

Češka, poljoprivreda, foto: S.K. / Domaćinska kuća
Češka, poljoprivreda, foto: S.K. / Domaćinska kuća

Provog dana posete sa koje izveštavamo, imali smo priliku da posetimo farmu koja je nastala na mestu gde je do 1989. godine bila zemljoradnička zadruga i farma teladi.

Danas je to moderna porodična farma ovaca i koza, koju vodi Josef Puliček, sa svojom suprugom i sinom. U pratnji Josefa, imali smo priliku da vidimo kako se živi i radi na farmi u ovom delu Češke.

Češka, poljoprivreda, foto: S.K. / Domaćinska kuća
Češka, poljoprivreda, foto: S.K. / Domaćinska kuća

Naime, njegovo imanje nalazi se u mestu Pencin, koje je udaljeno oko sat i po vožnje severno od glavog grada- Praga.

Kako je istakao naš sagovornik, pored supruge i sina posao obavlja još 17 zaposlenih. Deo proizvodnje obuhvata i zanatska proizvodnja nakita od stakla. Nakit se na mestu gde je farma proizvodi od 14. veka.

Češka, poljoprivreda, foto: S.K. / Domaćinska kuća
Češka, poljoprivreda, foto: S.K. / Domaćinska kuća

Gospodin Jozef lepo je sve to upakovao u jednu celinu koja pored radionice za pravljenje nakita, ima farmu sa 1.000 koza i oko 500 istočno-frizijskih ovaca. One se koriste za proizvodnju mleka. Sa tim kapacitetom njegova farma je najveća farma koza i ovaca u Republici Češkoj. Celokupnu količinu mleka prerađujemo u vlastitoj radionici, a proizvode prodajemo u tržnim centrima i na farmarskim pijacama, gde se vikendima na trgovima okupljaju razni proizvođači i prodaju bio ili organske proizvode rekao je za Domaćinsku kuću Puliček i dodao,

„Obrađujemo oko 250 ha zemlje, od čega su 5 ha oranice, a ostatak se koristi za proizvodnju sena. Imamo dve vrste podrške, i to su donacije Evropske Unije i Češke Republike, od čega je 70 % subvencija od EU. Novčana sredstva se dodeljuju zavisno od površine zemljišta, što je otprilike oko 200 evra po hektaru, kao i subvencije od 25 evra po grlu. Postoje i subvencije, koje se tiču genetskih izvora. Ako je u pitanju čistokrvna češka genetika, onda su subvencije još po 20 evra na postojećih 25 po jednom grlu. U ishrani ovaca i koza, osnova je trava odnosno senaža, prosečno koze pojedu 4 kg po grlu dnevno, kao i kilogram žita (ječam i ovas).

Kako ističe naš sagovornik, za ishranu ovaca i koza nabavljaju bio hranu, koja košta 300 evra/t, dok je za konvencionalnu hranu cena duplo niža.

Češka, poljoprivreda, foto: S.K. / Domaćinska kuća
Češka, poljoprivreda, foto: S.K. / Domaćinska kuća

Dakle ovde se radi o organskoj farmi koja ima izuzetno veliki kapacitet. U Južnoj Moravskoj, postoji jedna slična farma kao što je ova, a u celoj zemlji su tri farme ovog obima, dok postoji. i oko 100 farmi koje imaju u proseku oko 150 grla.

Ono što je takođe zanimljivo je da ova farma ima godišnju posećenost od 20.000 turista. Uglavnom je reč o školskim grupama odnosno zainteresovanima za razgledanje farme, pored razgledanja farme mogućene su i radionice nakita, gde deset učenika mogu da izrađuju nakit.

Češka, poljoprivreda, foto: S.K. / Domaćinska kuća
Češka, poljoprivreda, foto: S.K. / Domaćinska kuća

Nakit je ovde na raspolaganju i vozić koji ima 36 mesta, sa kojima svi posetioci farme idu 4 km od farme na vidikovac, a to je svakako značajan izvor novčanih sredstava za njihovu farmu.

Na svim objektima u okviru farme nalaze se solarni paneli. Onu su važni kao još jedan izvor prihoda i način finanrisanje čitave farme.

Trenutna instalacija je jačine 200 Kwh,od čega 130 Kwh prodaju elektro mreži Češke, a oko 70 Kwh su sopstvene potrebe. Ove panele Jozef je instalirao 2008. godine i novine su pisale o njegovoj farmi kao pionirima u tom smislu.

Ukoliko Vam se dopao članak, lajkujte ;) 0

Izvor: Domaćinska kuća

Autor: S.K.

Slučajne vesti

Pošaljite svoj komentar

Najnovije vesti na portalu

Najnoviji komentari


domaćina i domaćica

Dejan jankovic: Kada će biti isplata subvencija za 2017 godinu...
zoran: postovana gospodo interesuje me vocka OGROZD pa ...
Svetlana Kovačević: Postovana, on je dobio rešenje, a posle rešenja ...
Mitrovic Tina: Postvani,moj svekar je dobio neki papir da je poce...
Georgije: Najbolja zacinska Paprika za kulen!!...
Svetlana Kovačević: Pozovite u utorak Upravu za Agrarna plaćanja...
Dejan: Gde konkurisati i gde se raspitazi za ivu kreditnu...
Tijana: Da li je moguce gajiti Raskovnik u Beogradu I kako...
Dimitar: Trebam suve organske sljive bez semenki ,10.000kg ...
Svetlana Kovačević: Ne postoji sajt, ali pozovite Upravu za agrarna pl...