Institut za voćarstvo u Českoj: Čačanska lepotica među vodećim sortama šljive

Drugog dana posete Českoj,  valjevski poljoprivrednici su srdačno dočekani na Ovocnarsky Vyzkumny Institutu,  u Holovousty. Holovousty je mesto koje se nalazi na 110 kilometara od Praga.

Ilustracija: Statua u Institutu, foto, S.K.

Ilustracija: jabuka od kamena,  foto, S.K.

Njihovi stručni saradnici su izdvojili više od četiri sata, da objasne na kom principu radi Institut, šta konkretno rade,  i koliko su uspešni u tome.

Slobodno možemo reći,  da se naš Institut u Čačku ne razlikuje mnogo od njihovog, ali naravno, ali oni imaju pomoć od Evropske Unije. Što bi rekao jedan od učesnika  ,,Sve mi ovo možemo i znamo, ali nemamo novca, kao što imaju oni“.

Kako smo mogli da primetimo, oni  rade po savremenim tehnologijama, rade puno na usavršavanju voćarstva u Českoj, i to je jedini specijalizovani Institut u Republici Češkoj,  koji se bavi istraživanjem u voćarstvu. Istraživački program je fokusiran  na stvaranje novih genotipova sa većom otpornošću na bolesti .

Institut je osnovan  u martu 1951. godine, ali je 2015. godine uz pomoć Evropske Unije, dobio novu lokaciju, objekte, opremu, i infastrukturu, gde je uloženo 22 miliona evra. Na Institutu  postoje  četiri odeljenja, laboratorija, odeljenje za oplemenjivanje i selekciju, i čuvanje materijala u banci gena , kao i odeljenje za zaštitu bilja. U Institutu je zaposleno 100 ljudi, od toga 36 je visoko obrazovanih.

Ilustracija: Poljoprivrednici iz Valjeva, i savetodavci, foto: S.K.
Ilustracija: Poljoprivrednici iz Valjeva, i savetodavci, foto: S.K.

Na Institutu  se ispituju sve voćne vrste koje se gaje u Českoj. Ovde se intenzivno radi na stvaranju novih sorti, a do sada su stvorili 35. Poseduju i akreditovanu laboratoriju za folijarnu analizu, i agrohemijske analize zemljišta. Poizvođači mogu da dostave Institutu uzorke na osnovu kojih dobijaju obgovarajuće preporuke za đubrevnje voćarskih i ratarskih kultura. Poseduju i staklenik sa voćem gde vrše ispitivanje na zaraženim biljkama, i rade istraživanja efikasnosti pesticida. U hemijskoj laboratoriji vrše se usluge analize zemljišta:  analiza pH vrednosti zemljišta u KCl i H2O, određivanje sadržaja humusa, određivanje sadržaja kalcijum karbonata (CaCO3), određivanje ukupnog azota (N), određivanje lako pristupačnog fosfora (P2O5), određivanje lako pristupačnog kalijuma (K2O).

Ilustracija: voćne sadnice, foto: S,K.
Ilustracija: voćne sadnice, foto: S,K.

Sortiment  sadrži nekoliko hiljada biljaka, skupljaju stare  i nove, a država im finansijski  pomaže ovu aktivnost.  Svake godine se sorte ocenjuje, osenjuju se  procesi rasta i sami plodova. Sortiment se svake godine  širi, i tu nisu ne samo sorte iz Česke,  nego iz celog sveta.

Istražuju in vitro, razmnožavanje plodova, lečenje pomoću toplote i hemije, inače imaju i uređaje za čuvanje, pomoću metode tečnog azota.

Institut poseduje 100 ha voćnjaka, pod jabukom, kruškom, šljivom, višnjom i trešnjom. Na površini od 3 ha nalazi se protivgradne mreža, 20 ha imaju integralnu proizvodnju. Većina zasada nema sisteme za navodnjavanje.

U sklopu Instituta nalazi se i hladnjača, koja se koriste za skladištenje, ali najviše za istraživanja, koliko u hladnjači može da ostane neko voće, te se u te svrhe rade različita istraživanja u odnosu na temarature, vlagu i sastav vazduh. Na primer, trešnja u nekim normalnim uslovima opstaje 30 dana, a novim tehnologijama, zadržava vreme svežine i do 60 dana,  što produžava prisustvo na tržištu. Ukupan kapacitet hladnjača je 900 tona svešeg voća. U zavisnosti od  vrste hladnjača se prilagođava i može biti normala atmosfera, kontrolisana kao i ULO. Za pojedine voćne vrste koriste i preparat Smart fresh, koji blokira sintezu etilena i omogućava sporije  propadanje voća, odnosno produžava vreme čuvanja. Trenutno se u Institutu,  između ostalog bave istraživanjem uticaja protivgradnih mreža na plod.

Ilustracija:Zasad sa protivgradnom mrežom. foto: S.K.
Ilustracija:Zasad sa protivgradnom mrežom. foto: S.K.

Kako Institut ima i proizvodnju, jednom nedeljno prodaje se voće direktno kod hladnjače. Predstavnici Instituta su uspostavili saradnju sa kolegama u  Srbiji, a nedavno su boravili u našem Institutu za voćarstvo u Čačku. Mogu mnogo da nauče, istakavši da ih naročito zanima tehnologija gajenja, kao i proizvodnja voćnih sadnica. Voćari iz Češke posebno su  zainteresovani za nove sorte srpske šljive, ali da ih takođe zanimaju i sorte naših  jabukakrušaka i drugog voća. Srpske sorte šljive su među vodećim u Českoj, a jedna od najzastupljenijih je čačanska lepotica.

Na Institutu  studenti koji su na praksi,  mogu aktivno da učestvuju u radu Instituta, i da se usavršava. Uz teorijski deo, praksa im pomaže da brzo uđu u sistem rada Instituta, i da primene ono što su naučili.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

28.08.2022.

Slobodan Cvetković sastao se sa ministrom poljoprivrede Republike Češke

16.09.2021.

Kapije Novosadskog sajma otvorene su od 18. do 24. septembra

03.12.2020.

Na Nacionalnoj izložbi stoke biće predstavljeno više od 150 grla goveda

13.05.2019.

Da li će biti saradnje sa Českom

13.12.2017.

Direktor Agrorazvoja: Zadrugarstvo je budućnost

11.12.2017.

Zadrugarsko voćarstvo u Češkoj

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca