ČEŠKA I VALJEVO – RAZMENA VOĆARSKOG ISKUSTVA

Poljoprivredna stručna služba Valjevo pokriva teritoriju grada Valjevo i pet opština – Mionicu, Ljig, Osečinu, Ub i Lajkovac, što čini kolubarski okrug. Površine pod voćem variraju i iznose oko 15.000 hektara, malo više nego što ima cela Češka. Najviše je zasada pod šljivom, oko 12.000 ha, od čega je polovina mladih zasada.

-Maline su zastupljene na oko 1.200-1.400 hektara. Sorta Polka se u poslednje vreme nekontrolisano širi i za sada ne postoje pravi podaci koliko je posadjeno ali, prema proceni Jovana Milinkovića, savetodavca za voćarstvo i vinogradarstvo u Poljoprivrednoj stručnoj službi Valjevo, maline ima na oko 600 hektara. Ove jeseni, opalo je interesovanje za ovu kulturu, jer cena nije opravdala očekivanja i sve više se proizvodjači okreću jednorodnim sortama – Vilametu i Mikeru. Površina pod jednorodnom malinom je oko 1000 ha, pod dvorodnom oko 600, a pod kupinom oko 1000 ha, -istako nam je Jovan Milinković, savetodavac iz PSS Valjevo.

Proizvodjači nemaju rashladne kapacitete i sva malina ode na stranu, van njihovog okruga. Problem je od kada je “Srbijanka” prestala da radi, pa sada ovo voće nema gde da se skladišti.

Ilustracija: Jovan Milinković, prilikom posete Českoj, foto: S.K.
Ilustracija: Jovan Milinković, prilikom posete Českoj, foto: S.K.

Kako je istakao Jovan Milinković, , sa šljivom je drugačija situacija. U poslednjih nekoliko godina, veliki broj zasada je obnovljen, grad Valjevo je dosta pomogao poljoprivrednim proizvođačima, a zakon je bio takav pa su kupili najjeftinije sadnice, tako da i sada, posle nekoliko godina, imaju problema. Ono što je jeftino, prema njegovim rečima, u ovom slučaju sadnice,  u startu je problem. Postoje zasadi koji moraju da se iskrče. Pokrenuta je proizvodnja suve šljive. Veći proizvođači  izvoze oko 2500 tona, a mali oko 500, 600 tona. Prema njegovim rečima, šljiva u ovom kraju ima svetlu budućnost.

Valjevski kraj nije poznat po gajenju vinove loze. Postojali su mali vinogradi, međutim poslednjih deset godina, došlo je do porasta ovih površina i sada ovaj kraj raspolaže sa tri vinarije i površinom pod vinovom  lozom od oko 170 hektara. U pitanju su poznate svetske sorte – Sovinjon beli, Šardone, Traminac, Merlo… a tu je i sorta Morava, koja je stvorena u Novom Sadui 2003. godine i odlično se pokazala.

Ilustracija: Jovan Milinković, foto: Arhiva Domaćinske kuće
Ilustracija: Jovan Milinković, foto: Arhiva Domaćinske kuće

Udruženje vinogradara i vinara “Gradina” okuplja sedam članova i oko 20 hektara površine pod lozom i, prema rečima Milinkovića, polako postižu sve bolje rezultate i za sada mogu da podmire lokalne potrebe, a jedan deo odlazi i u Beograd.

Poljoprivredna stručna služba, koliko kod je u mogućnosti, pomaže poljoprivrednicima  i uvek je tu da da stručne savete poljoprivrednicima. Po njihovim rečima nije dobro što je jedan savetodavac samo tri godine na jednom gazdinstvu.Prilikom posete Institutu za voćarstvo, Milinković je istakao:

– Republika Češka, iako zemlja u kojoj voćarstvo nije osnovna grana poljoprivrede, prepoznala je da je ono veoma važno. Uloženo je dosta novca i napora da se stvori jedan moćan Institut sa savremenom opremom, gde se poseban akcenat stavlja na stvaranje novih sorti. Kao što smo mogli i da vidimo, izuzetno su u tome uspešni, a posebno je važno to što stvaraju sorte koje su otporne na bolesti. Na taj način se smanjuje upotreba hemijskih sredstava u proizvodnji, naglasio je Jovan Milinković. – Ovo putovanje je od velikog značaja, dosta smo naučili i videli. Jabuke su drugačijeg ukusa nego voće iz naših krajeva, ali su lepo upakovane.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

09.03.2023.

Zaštita zasada maline

19.08.2019.

Kako suzbiti azijsku voćnu mušicu

18.09.2018.

Saveti stručnjaka: Kako do dobrog roda jagode

16.09.2018.

Izložba ovaca o kojoj će se dugo pričati

11.06.2018.

Saveti stručnjaka: Odlična zarada od borovnice!

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca