Direktor Agrorazvoja: Zadrugarstvo je budućnost

Sa ciljem da poljoprivrednicima omogući nova iskustva i razmenu mišljenja, lokalna samouprava Grada Valjeva, putem svog Javnog preduzeća Agrorazvoj, obezbedila je stručno putovanje u Republiku Češku.

Preduzeće „Agrorazvoj valjevske-doline“ je osnovano  u aprilu 2015. godine.

Preduzeće je osnovano radi implementacije strateških ciljeva grada Valjeva iz oblasti poljoprivrede, kroz podizanja konkurentnosti valjevskih poljoprivrednih gazdinstava, što će doprineti unapređenju poljoprivrede i poboljšanju socijalno ekonomskog statusa stanovništva ruralnih područja, podizanja njihovog samopouzdanja i seoska i ruralna područja učiniti pogodnim mestom za življenje na kome stanovništvo živi od plodova svoga rada.

JP „Agrorazvoj – valjevske doline“  priprema i realizuje  „Program mera podrške za sprovođenje poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja grada Valjeva“ u skladu sa nacionalnom Strategijom poljoprivrede i ruralnog razvoja 2014. – 2024. i  Strategijom ruralnog razvoja grada Valjeva 2012.–2022. godine.

Tokom posete  Češkoj, razgovarali smo sa Bojan Bošković, direktorom Agrorazvoja, koji je za naš portal istakao da su u 2017. predviđena  sredstva za studijsko putovanje, i da je cilj ovog putovanja ostvaren. Pre svega, birani su mladi poljoprivredni proizvođači koji se primarno bave poljoprivrednom proizvodnjom, a neki od njih žele i da prošire proizvodnju.

Ilustracija: Bojan Bošković, direktor Agrorazvoja, Valjevo, foto: S,K
Ilustracija: Bojan Bošković, direktor Agrorazvoja, Valjevo, foto: S,K

-Poljoprivrednicima je pružene šansa da izađu iz naših okvira, da vide kako to rade poljoprivredni proizvođači u inostranstvu, u ovom slučaju, u Českoj. Stekli su određena iskustva, i videli  kako to rade poljoprivrednicu u Evropskoj uniji, jer i mi imamo tendenciju ulaska.  Videli su kakve ih kontrole očekuju, kakve su subvencije, kakvi su uslovi. Takođe, jedna od bitnih stvari je,  da se ljudi ovde upoznaju, da se sprijatelje, posavetuju jedan drugog, razmene  iskustva, jer je to  dobar osnov za neku buduću saradnju, da osnuju neku Zadrugu, jer su ovde videli da to može odlično da funkcioniše. Ja se iskreno nadam da će se iz jednog ovakvog putovanja izrodi i jedna zadruga, rekao nam je gospodin Bošković.

Sam Agrorazvoj ima tri oblasti poslovanja. Jedna je realizacija programa subvencija poljoprivrede koji realizuje Grad Valjevo. Drugi segment poslovanja predstavlja stočni fond grada Valjevo, u vrednosti od osamdeset pet miliona dinara u ovcama i krave. Agrorazvoj poljoprivrednicima daje stoku na tri godine i kada nam oni vrate, daje se  sledećim. Na taj način, se povećava  stočni  fond grada Valjevo i pomaže se poljoprivrednicima. Treći segment su šume  koje su na korišćenju grada Valjeva,  oko trista hektara.

I na kraju savet direktora Agrorazvoja poljoprivrednicima, je da pre nego što se u bilo šta krene, potrebno je da se prvo infomišu da li se to podržava, da li ispunjavanju sve uslove. Grad Valjevo je prošle godine izdvojio osam milliona, a ove godine šesnaest miliona za  poljoprivredu.

Vreme će pokazati koliko su poljoprivrednici i šta naučili sa ovog putovanja, i da li će se kod nas probuditi svest da jedino udruživanjem možemo postići mnogo više, nego što smo do sada. Zadrugarstvo ima perspektivu.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

28.08.2022.

Slobodan Cvetković sastao se sa ministrom poljoprivrede Republike Češke

28.07.2022.

Podsticajna sredstva, u iznosu od 75 miliona dinara

16.09.2021.

Kapije Novosadskog sajma otvorene su od 18. do 24. septembra

03.12.2020.

Na Nacionalnoj izložbi stoke biće predstavljeno više od 150 grla goveda

18.11.2019.

Redovi kupaca danju i noću ,evo i gde

01.10.2019.

Vrhunsko pečenje i kvalitetne ovce

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca