Da li će tajkuni dobiti sredstva iz IPARD-a?

Da li će Srbija uspeti da do 2020. godine iskoristi svih 175 miliona evra koji su joj bespovratno dodeljeni u okviru IPARD fondova, zavisi isključivo od od ispunjena zahteva koji je pred nju postavio Brisel, a koji nisu nimalo laki. Da je to tako, potvrđuje i činjenica da mnoge druge države koje su koristile novac iz pretpristupnih IPARD fondova nisu uspele da ih iskoriste u celosti, te je tako Hrvatska, od odobrena 182 miliona, povukla samo 62 odsto. U isto vreme, Makedonija je iskoristila jedva 15 odsto odobrenog novca iz tog programa zbog toga što se nije dovoljno dobro pripremila za korišćenje novca. Najveći broj projekata – 71 odsto – ostvaren je u Poljskoj.

Ilustracija: farma ovaca, foto: S.M.
Ilustracija: farma ovaca, foto: S.M.

Ko će sve moći da uđe u trku za novac iz pretpristupnih fondova EU već je određeno pravilnicima koji su objavljeni pre dva meseca i iz kojih se jasno vidi da taj program nije namenjen malim proizvođačima, ali ni najvećim. Drugim rečima, osim veleposednika i najvećih igrača u agraru, ni oni s usitnjenim posedima neće imati šansu da stanu u red za bespovratne kredite.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović potvrdio je da tajkuni neće imati pravo da učestvuju za dobijanje novca jer je on namenjen za male i srednje proizvođače. Dodao je da postoji nekoliko pravilnika koji regulišu tu oblast, ali i da njegove kolege širom Srbije pokušavaju da upoznaju poljoprivrednike s procesom.

„Država sprovodi javne pozive, odabira krajnje korisnike po pravilima po kojima smo se akreditovali“, objasnio je Nedimović.

„Naredni poziv biće već u martu sledeće godine, kada će poljoprivrednici moći da apliciraju za objekte i prerađivačku industriju i marketing, dok će treći poziv biti u julu.“

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

20.03.2024.

Dođite na informativnu sesiju o IPARD sredstvima

23.02.2024.

Raspisan prvi IPARD III javni poziv

11.01.2024.

IPARD III početkom februara

08.12.2023.

Sastanak radne grupe za praćenje i izveštavanje Evropske komisije o realizaciji aktivnosti iskorišćenosti IPARD sredstava

16.11.2023.

Do kraja godine IPARD 3 program za nabavku opreme i mašina u poljoprivredi

13.09.2023.

Za koliko je uvećan budžet Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede za 2023.

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca