Pčelari: Da li pčele bolje zimuju pod snegom

Dobro uzimljene pčele koje imaju dovoljno hrane, bolje zimuju pod snegom nego da nisu prekrivene. Sneg služi kao toplotni izolator i štiti od vetrova a ujedno je dovoljno porozan da bi pčele imale dovoljno vazduha. U predstojećem periodu prekontrolisati da li košnice stabilno stoje, da nije možda neka grana pala na košnici pod težinom snega, ukoliko se neka košnica prevrnula, treba je vratiti na postolje.

Ako usled otopljavanja snega nastupe veće hladnoće treba obratiti pažnju da se ne zalede leta košnice, takođe pre izletanja pčela dobro je ako je prostor ispred košnica očišćen od snega ili je ispod postavljena slama ili sitno granje.  Kada vremenski uslovi dozvole društvima sa manjkom hrane dodati pogače. Januar je obično mesec intezivnijih pčelarskih okupljanja, a tada ima i dosta praznika, pa je možda aktivnost pčelara u radionicama manja. Ipak, i sada treba razmisliti o tome šta je sve potrebno da pripremimo za proleće, da nabavimo, naručimo, ili da i sami uradimo
A u toku februara snovne aktivnosti pčelara su:

• Obezbeđivanje mira na pčelinjaku
• Kontrolisati zdravstveno stanje pčela

Ilustracija: pčelinjak zimi, foto: S.K.
Ilustracija: pčelinjak zimi, foto: S.K.
  • Procenjivati jačinu društva na osnovu izleta pčela po lepom  toplom danu
  • Odraditi prvi letimični pregled, nipošto neotvarati košnice iz čiste radoznalosti
  • Očistiti podnjače i izvršiti dezinfekciju istih
  • Uginule pčele i prljavštinu spaliti
  • Zameniti ovlaženi utopljavajući material
  • Proveriti kvalitet i prisustvo matice u društvu

Pčelari u februaru treba češće da obilaze pčelinjak, naročito kada su topli i sunčani dani.
Svojim zapažanjem na osnovu obletanja pčela (pročišćujući let), zvuka pčelinjih zajednica i vage donose zaključak o njihovom stanju. Tople i sunčane februarske dane bez jakih vetrova treba iskoristiti i za prvi letimični pregled društva.

Cilj pregleda je da se utvrdi kakvo je stanje svakog pčelinjeg društva, kako bi se pružila hitna pomoć najugroženijim.

Pri pregledu treba obratiti pažnju na stanje gnezda, snagu – veličinu društva, količinu hrane i prisustvo matice u društvu. Od blagovremene pomoći pčelinjim društvima u tom periodu mnogo zavisi dobar završetak njihovog zimovanja i dalji razvoj.

Da bi utvrdili ima li u košnici hrane, treba pregledati samo spoljašne ramove do legla i oceniti
kolika je količina meda na njima. Kada je u gnezdu manje od 4 kg meda ili uopšte nema, pčelinje društvo treba prihraniti.

Nedostatak hrane u košnici uzrokuje smanjenje legla ili odsutnost istog, gladovanje pa čak i uginuče.. Najefikasnije prihranjivanje je rezervnim satovima sa zapečaćenim tečnim medom od nektara ili medno šečernim pogačama.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca