Žene poljoprivrednice prvi put imaju pravo na naknadu

Prvi put, prema novom Zakonu o finansijskoj podršci porodici s decom, žene poljoprivrednice imaju pravo na naknadu po osnovu rođenja, nege i posebne nege deteta. To pravo mogu ostvariti samo žene vlasnice poljoprivrednog gazdinstva i one koje su po osnovu poljoprivredne delatnosti uplaćivale doprinose za penziono osiguranje. Takvih je, prema podacima poreske uprave, u 2015. bilo nešto više od 5.000, a iznos prosečne uplate je 21.070 dinara.

Novina koju donosi novi Zakon možda će uticati na to da se na selu rađa više dece. Prvi put i žene na poljoprivrednim imanjima imaju pravo na naknade za rođenje i negu dece.

Ilustracija: Emina Stefanovič, iz Svrljiga
Ilustracija: Emina Stefanovič, iz Svrljiga

„To su dve velike kategorije žena koje se bave poljoprivredom. Žene koje su vlasnici poljoprivrednog gazdinstva ostvarivaće ostale naknade na osnovu osnovice na koju su plaćani doprinosi za obavezno socijalno osiguranje 18 meseci pre rođenja deteta. A žene koje su poljoprivredni osiguranici na osnovu osnovice na koju su plaćeni doprinosi za penzijsko- invalidsko osiguranje 24 meseca pre otpočinjanja odsustva, odnosno rođenja deteta“, obajšnjava Milena Antić Janić iz Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

10.11.2023.

Kako poboljšati život žena na selu

24.09.2023.

Snaga je u ženama

24.08.2023.

Božidarka Radovanović: Žene na selu nisu zapostavljene

12.10.2022.

Više od 90% žena na selu nema ni metar zemljišta u svom vlasništvu

13.11.2019.

Da život žena na selu bude bolji

28.05.2018.

Kako poboljšati život žena na selu

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca