Poljo. Berza

  • 12.07. soja 39,50 kg/din.
  • 19.07. kukuruz 15,50 kg/din.
  • 12.07. pšenica rod 2018. min. 12% proteina 16,50 kg/din.

Zašto je potrebna kalcifikacija zemljišta

Objavljeno: 09 jan 2018

Na osnovu analize zemljišta, poljoprivredni proizvođači dobijaju preporuke o pravilnom đubrenju, u smislu vrste i količine đubriva, kao i vremena njihove primene.

Kalcifikacija predstavlja meliorativnu meru popravke kiselosti zemljišta, unošenjem većih količina kreča u zemljište.

Za kalcifikaciju zemljišta koriste se sledeća sredstva: mleveni krečnjak (CaCO3), mleveni dolomit (CaCO3, MgCO3), živi negašeni kreč (CaO), gašeni kreč (CaOH2), i druga sredstva. Kreč popravlja strukturu zemljišta tako što teška glinovita zemljišta koja su zbijena i teška za obradu, prevodi u lakša rastresitija zemljišta sa mrvičastom strukturom koja je poželjna za svaki tip zemljišta. Zemljišta sa mrvičastom strukturom su lakša za obradu, imaju bolji vodnovazdušni i toplotni režim što omogućuje biljkama da se bolje razvijaju.

Ilustracija:popravka zemljišta, foto: S.K
Ilustracija:popravka zemljišta, foto: S.K

Prilikom izvođenja kalcifikacije, obavezna je primena prirodnih đubriva. Razlaganjem prirodnih đubriva pod dejstvom mikroorganizama u zemljištu, oslobađa se ugljen dioksid koji je neophodan za rastvaranje kreča. Količina kreča koja se unosi u zemljište zavisi od kiselosti zemljišta, strukture zemljišta, sadržaja organske materije u zemljištu. Kalcifikacija se obavlja kada na njivama nema useva. Krečna đubriva se ravnomerno rasturaju po površini zemlljišta. Najbolje je kalcifikaciju obaviti neposredno posle žetve u vreme zaoravanja žetvenih ostataka. Prilikom zaoravanja kreča sa žetvenim ostacima, prođe dovoljno vremena od kalcifikacije do prolećne setve, da se kreč ratvori u zemljištu, tako da se još u prvoj godini može uočiti povoljno dejstvo kreča na plodnost zemljišta. Ukoliko se kacifikacija ne obavi na vreme, onda se izvodi u jesen. Ako se iz bilo kojih razloga kalcifikacija izostavi i u jesen, onda se izvodi rano u proleće i to neposredno pred prolećno oranje.

Dejstvo kalcifikacije traje u proseku 6-7 godina.

Izvor: Domaćinska kuća

Autor: S. V.

Slučajne vesti

Pošaljite svoj komentar

Najnovije vesti na portalu

Najnoviji komentari


domaćina i domaćica

Milica: Postovani,zanima me obuka za pravljenje koznih pap...
Svetlana Kovačević: Postovani, obratite se Superioru iz Velike Plane, ...
Vlado Franc: Poštovani, Jako mi se sviđa sadnje borovnice u ...
milan gajić: cene u macvi su nize i variraju od utovara svinja...
NIKOLAKRAJINALONDON: Bas dobro sto su se zaduzili kod hladnjacara za sk...
Djumic Milan: Po pravilniku za mini klance i prerade mesa dali i...
Vladimir: Koristite Brstivar leti i z...
Dobrivoje Veljković: Kao i svi pčelari, radujem se pokušaju da se za...
Nebojša: U tekstu mi nije jasno zašt...
Nebojša: Upotreba jabukovog sirćeta...