Poljo. Berza

  • 12.07. soja 39,50 kg/din.
  • 19.07. kukuruz 15,50 kg/din.
  • 12.07. pšenica rod 2018. min. 12% proteina 16,50 kg/din.

Kada je pravo vreme za rezidbu

Objavljeno: 11 jan 2018

Vremenske prilike dozvoljavaju da može da se krene sa rezidbom voćaka. Kako najavljuju meteorolozi, zima će biti blaga. Rezidba jabuke i kruške može se početi odmah posle opadanja lišća, a rezidba koštičavih voćnih vrsta (šljive, breskve, višnje, trešnje) svakako treba kasnije da počne, ali rezidbu raditi tako da se privede kraju do početka vegetacije. 

Obavezno uradite ovo:

  • Postarajte se da vam makaze za rezanje budu oštre.
  • Da biste izbegli širenje bolesti, dezinfikujte makaze alkoholom.
  • Orezano drvo pravilno uklonite ili odložite kako biste sprečili širenje bolesti na zdrave delove.
  • Preseke deblje od 5 centimetara premažite voskom za kalemljenje.
  • Neposredno posle rezidbe treba odraditi zimsko prskanje voćaka.

 

Proređivanje grana

Proređivanjem, se utiče na bolje osvetljavanje krošnje. Ukoliko se grančice ne proređuju skeletne grane ogole. Potreba za ovim zahvatom naročito se javlja kod mlađih stabala, u periodu formiranja uzgojnog oblika, ali i kod stabala u periodu plodonošenja. Rane koje nastaju rezom moraju se zagladiti i premazati voćarskim voskom.

Ilustracija: rezidba voćaka, foto: agrosmart
Ilustracija: rezidba voćaka, foto: agrosmart

Prekraćivanje se najčešće obavlja u toku formiranja uzgojnog oblika. Vrši se na pupoljku koji ima bočni položaj i na ovaj način se utiče na otvaranje krošnje. Vrši se nekoliko milimetara iznad pupoljka sa blago zakošenim rezom prema sredini pupoljka

Na mestima gde se grane račvaju savetuje se da ostavite one grane koje su najzdravije. Takođe, vodite računa da ugao između dve grane bude oko 70 stepeni. Ako ugao ostane preveliki, postoji mogućnost da se grane slome pod teretom ploda. S druge strane, ako ostavite previše oštar ugao, neće biti dovoljno vazduha tokom vegetacije.

 

Intanzitet rezidbe zavisi prvenstveno od: starosti zasada, sorte, uzgojnog oblika i primenjene agrotehnike. Tokom rezidbe krunu voćaka treba formirati tako da se obezbedi uravnotežen razvoj svih njenih delova i nesmetano obavljanje procesa fotosinteze i formiranja organske materije. U svrhu postizanja redovne rodnosti, rezidbom je neophodno izvršiti i obnavljanje rodnog drveta. To se postiže zamenom tj. uklanjanjem 30 posto starijih i izrođenih grana i podsticanjem voćaka na vegetativni porast i obrazovanje novog rodnog drveta“

Izvor: Domaćinska kuća

Autor: S.K.

Slučajne vesti

Pošaljite svoj komentar

Najnovije vesti na portalu

Najnoviji komentari


domaćina i domaćica

NIKOLAKRAJINALONDON: Bas dobro sto su se zaduzili kod hladnjacara za sk...
Djumic Milan: Po pravilniku za mini klance i prerade mesa dali i...
Vladimir: Koristite Brstivar leti i z...
Dobrivoje Veljković: Kao i svi pčelari, radujem se pokušaju da se za...
Nebojša: U tekstu mi nije jasno zašt...
Nebojša: Upotreba jabukovog sirćeta...
Tihomir: Ima li nesto za nas sa kosova i metohije...
Drsgan: Ako pcelari imate problema sa visak pcelom koje se...
Medule: Procenat vlage zavisi od s...
Maksimović Mirjana: Ja sam Mirjana Maksimović ima 68 god. po proesiji...