Konkursi i programi

Aktuelni konkursi za poljoprivrednike

Novac od države i EU fondova

Objavljeno: 18 jan 2018

Poljoprivredici će ove godine dobijati subvencije od države, ali i iz pretpristupnih fondova EU – IPARD namenjen za investicije i povećanje obima proizvodnje, rekao je pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Vuk Radojević.

Resorni sekretarijat će, prema njegpovim rečima, u 2018. nastaviti sa merama iz prethodne godine, uvažavajući kriterijume i ograničenja koje sa sobom nosi IPARD, i sa druge strane akcenat staviti na mlade poljoprivrednike do 40 godina – startap program koji je prvi put sproveden lane, uz dvostruko više sredstva u odnosu na prethodnu godinu.

„Za mlade je kroz budžet opredeljeno 200 miliona dinara, što je dvostruko više u odnosu na prošlu godinu. Do sada je to bilo po poljoprivredniku do 1,2 miliona dinara, što čini 75 odsto od ukupne investicije i korisnicima koji su ostvarili pravo, sredstva se isplaćuju avansno“, rekao je Radojević na skupu na Poljoprivrednom fakultetu.

Ilustracija: Bele sorte grožđa, foto: S.K.
Ilustracija: Bele sorte grožđa, foto: S.K.

Podsetio je da mladi poljoprivrednici, čak i ukoliko nemaju registrovano gazdinstvo, mogu da konkurišu i da ga registruju u momentu dobijanja pozitivnog rešenja za ovu podršku.

Radojević je naveo da je Sekretarijat izdvojio daleko značajnija sredstva za unapređivanje vinarstva i vinogradarstva, koji IPARD program još ne prepoznaje.

Reč je o trendu, koji u našoj pokrajini beleži značajan rast i samim tim zaslužuje posebnu pažnju. Iz budžetskih rezervi AP Vojvodine izdvojeno je oko 17 miliona dinara za opremanje laboratorije za ispitivanje kvaliteta vina pri Poljoprivrednom fakultetu, kazao je on.

Prema rečima pokrajinskog sekretara, strateški interes biće i opremanje regionalih sistema za navodnjavanje, pa je tako lane započeto 11 takvih projekata koji bi ove godine trebalo da se završe.

„Paralelno s ovim projektima već je urađeno 13 novih projekata za drugu fazu, a za treću fazu regionalnih sistema navodnjavanja, u pripremi je još novih 14 projekata“, istakao je Radojević.

Slučajne vesti

Pošaljite svoj komentar

Najnovije vesti na portalu

Najnoviji komentari


domaćina i domaćica

Svetlana Kovačević: U bolje snabdevenih prodavnicama zdrave hrane...
Slavica: Gde kupiti caj slatku paprat koren...
Svetlana Kovačević: Postovana gospodjo ima puno zahteva iz 2018. radi ...
Žaklina: Zasto nisu svima isplaćene subvencije za 2018. Od...
Svetlana Kovačević: Pratite, biće konkursa sigurno...
Jelena pavlicevic: Da li ima potsticaj za mlade na selu htela bih da ...
pera565: Što se tiče oraha, dosta kasnimo za proizvođač...
mladenovic dragoslav: Zar je moguce da nisu isplacene subvencije za 2017...
Jelena pavlicevic: Htela bi da prosirim farmu sa kravama potrebna su ...
Svetislav: Ja Sam Svetislav Stevanovic is Garasa, bavim se po...