Nedimović: Konkretne mere za poljoprivrednike

Ministarstvo poljoprivrede je planiralo podršku za mlade poljoprivrednike i u 2018. godini i to po više osnova. Poljoprivrednici mlađi od 40 godina života se dodatno boduju pri obradi zahteva u okviru mere za unapređenje konkurentnosti poljoprivrednih gazdinstava u IPARD II programu. Takođe i u okviru nacionalnih mera ruralnog razvoja, poljoprivrednici mlađi od 40 godina života će imati ili veći procenat povraćaja, za one mere gde se ne vrši rangiranje, ili će biti dodatno bodovani, za one mere gde se vrši rangiranje.

Ilustracija: poljoprivredna mehanizacija: Foto: S.K.
Ilustracija: poljoprivredna mehanizacija: Foto: S.K.

Konkretna mera za mlade poljoprivrednike će biti neznatno izmenjena i pažnju u okviru ove mere ćemo usmeriti samo na novoosnovana poljoprivredna gazdinstva čiji su nosioci poljoprivrednici mlađi od 40 godina života i tako će ta mera više biti usmerena na pomoć za započinjanje i unapređenje poljoprivredne proizvodnje na novoosnovanim gazdinstvima.

-Stočarstvo ćemo nastaviti da podstičemo na više načina: kroz mere direktnih plaćanja za kvalitetna priplodna grla i za utovljenje životinje , biće na  raspolaganju i nacionalne mere ruralnog razvoja za nabavku kvalitetnih priplodnih grla, kroz nabavku mašina i opreme kao i kroz regresiranje dela premije za osiguranje domaćih životinja, a tu su i mere iz IPARD programa za proizvođače koji ispunjavaju uslove za korišćenje ovih sredstava, istako je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, i dodao: 

Započeta je priprema za izgradnju još 19 sistema za navodnjavanje, tako da će se raditi sistemi na ukupno 33 lokacije u Srbiji. U 2018. godini biće realizovani ugovoreni radovi, ali i ugovoren nastavak izvođenja radova na podsistemu Mali Iđoš, čija realizacija se planira za 2018. i 2019. godinu, a koja će obezbediti navodnjavanje svih 11.500 ha površina poljoprivrednog zemljišta ovog podsistema. Procenjena vrednost ovih radova je oko 4,7 miliona evra.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

15.04.2024.

Raspisan javni poziv za subvencije za kvalitetna priplodna grla

02.04.2024.

„Najdomaćin 2024“ u Lazarevcu

01.04.2024.

Raspisan javni poziv za premiju za mleko za prvi kvartal 2024. godine

22.03.2024.

Poljoprivrednicima na raspolaganju više kanala informisanja

20.03.2024.

Dođite na informativnu sesiju o IPARD sredstvima

19.03.2024.

Drugi poljoprivredni karavan „Najdomaćin 2024“ u petak stiže u Mladenovac

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca