Poljo. Berza

  • 29.08. kukuruz 16,00 kg/din.
  • 29.08. soja 37 kg/din.
  • 29.08. pšenica rod 2018. min. 12% proteina 19,00 kg/din.

Kako uspešno gajiti luk

Objavljeno: 31 jan 2018

Mladi luk se može uspešno proizvesti pod plastičnom folijom, u tunelima i plastenicima različite visine.

U objektima bez zagrevanja dospeva za 20-30 dana ranije-nego s otvorenog polja.

Naime, pod plastikom je temperatura za 2-6° C viša (a Sunčanih dana još više) u odnosu na spoljnu temperaturu, što je dovoljno za crni luk koji ima manje zahteva za toplotom.

Proizvodnja u objektima bez grejanja identična je proizvodnji u leji.

Ilustracija: mladi luk, foto: https://1.bp.blogspot.com/
Ilustracija: mladi luk, foto: https://1.bp.blogspot.com/

U pripremljeno zemljište staklenika ili plastenika sade se lukovice prečnika iznad 2 cm, uz prethodno kvašenje radi bržeg ukorenjavanja. Lukovica se u toku dana drži u toploj vodi (30° C), a može se i odseći vrat lukovice, da bi se omogućila brža pojava mladih listova. Lukovice se sade kontinuirano svakih 15-20 dana u redove, gusto jedna na druge. Sadnja na dubinu 1-2 cm uz zalivanje toplom vodom (30° C).

Prvih 5-7 dana održava se temperatura oko 10° C, a posle obrazovanja korena povoljna je viša temperatura. S višom temperaturom (20-22° C) brže se formira mlada biljka. Međutim, zbog racionalnog grejanja temperatura se održava na 15-18° C u toku dana i noći na 10-12° C.

U toku rasta luk se obilno zaliva, (10 l vode na m2), održavajući vlažnost zemljišta. Uz to se jednom do dvaput prihranjuje rastvorom azotnog đubriva (oko 20 gr 10 l vode na 1 m2) ili kompleksnim đubrivom („vuksal“ i sl.).

Mladi luk dospeva za potrošnju pri dužini listova od 15 do 30 cm i to za 30-45 dana tokom zime, odnosno za 20-30 dana u proleće i ostvaruje se prinos do 5 kg/mW.

Lekovita svojstva

Mladi luk nije samo ukusan već i lekovit.

Sastojci bogati sumporom čine ga delotvornim u pojačavanju apetita i pospešivanju varenja hrane.

Prisustvo hroma pomaže u ćelijskoj reakciji sa insulinom, a vitamin C podiže i održava dobar imunitet.

Od minerala poseduje još i kalijum, fosfor i kalcijum koji štite srčani mišić i kosti, zajedno sa vitaminima B kompleksa.

Konzumiranjem luka više puta tokom nedelje značajno se smanjuje rizik od nastanka karcinoma debelog creva. Meso pripremljeno sa lukom u zavidnoj meri smanjuje količinu kancerogenih sastojaka u odnosu na meso pripremljeno bez luka.

Osim toga, mladi luk pospešuje rad krvotoka, reguliše crevnu floru, deluje antibakterijski, pročišćava organizam. Zahvaljujući glukokininu snižava pritisak, holesterol i šećer, zbog čega se preporučuje dijabetičarima.

Esencijalna ulja i lekovite aromatične supstance predstavljaju prirodne antibiotike koje uništavaju štetne bakterije u ustima i crevima.

Izvor: Domaćinska kuća

Autor: Svetlana Kovačević

Slučajne vesti

Pošaljite svoj komentar

Najnovije vesti na portalu

Najnoviji komentari


domaćina i domaćica

Svetlana Kovačević: Postovan, to je ime Udruženje za očuvanje tradic...
ilija vlajnic: Poceo sam tretiranje pcela Mitakom 1.10.2018, dali...
Miša: Zašto u naslovu stoji GIS iz Svrljiga ?! Na šta ...
Čika: Jel moze to bez konzervansa ljudi?...
Svetlana Kovačević: Hvala na savetima, poslužice pčelarima...
Rade Kostadinović: Dosta dobar i poučan tekst. Jedino, a to i nauka ...
Pexon: Mene interesuje kako bi se mogla ova biljka nekako...
Dejan: NIkad, ali bas nikad glistama se ne dodaje svez st...
Svetlana Kovačević: Postovani Milane, pozovite Upravu za agrarna plać...
Milica: Postovani,zanima me obuka za pravljenje koznih pap...