Poljo. Berza

  • 29.08. kukuruz 16,00 kg/din.
  • 29.08. soja 37 kg/din.
  • 29.08. pšenica rod 2018. min. 12% proteina 19,00 kg/din.
Konkursi i programi

Aktuelni konkursi za poljoprivrednike

Šta su to kontrolne liste?

Objavljeno: 02 feb 2018

Inspekcijski organi obavezni su da redovnu kontrolu rada preduzetničke radnje ili firme najave tri dana unapred, a njihovi vlasnici imaju pravo da traže i dobiju na uvid nalog kako bi bili sigurni da inspektor postupa u okviru ovlašćenja. U slučaju da kontrola traje mimo zakonskih rokova, mogu da zahtevaju okončanje postupka, kao i rešenje koje potvrđuje da firma posluje zakonito ukoliko inspektor nije utvrdio nepravilnosti.

S druge strane, svaki privrednik obavezan je da omogući inspektoru da obavi kontrolu, učestvuje u postupku nadzora i obezbedi tražena dokumenta i podatke. Nakon uočene nezakonitosti, dužan je da otkloni problem i o tome pisanim putem obavesti inspekciju. Da bi predupredili kazne, privrednicima se preporučuje da traže savetodavnu posetu inspektora.

Prava i obaveze evidentirala je Jedinica za podršku Koordinacionoj komisiji za inspekcijski nadzor u saradnji sa NALED-om, na info-listu koji će od danas biti dostupan na sajtu Komisije. Na jednom mestu privreda će imati najvažnije detalje o kontroli kako bi se zaštitili od nesavesnog postupanja inspektora i nepotrebnih troškova, ali i korigovali poslovanje u skladu s propisima.

– Novi Zakon o inspekcijskom nadzoru promenio je pristup inspekcija, iz starog represivnog u novi preventivno-edukativni model. Novi instrumenti koji su dati zakonom, kao što su kontrolne liste, preventivne posete, najava nadzora i kategorizacija firmi po riziku omogućavaju privredi da ostvari širok spektar prava tokom kontrola i info-list će pomoći da unapredimo efikasnost provera – izjavio je ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić na IV otvorenoj sednici Koordinacione komisije Vlade Srbije za inspekcijski nadzor.

Ilustracija: Branko Ružić
Ilustracija: Branko Ružić

Na skupu su privrednici imali priliku da razgovaraju s glavnim inspektorima o problemima s kojima se suočavaju tokom kontrola inspekcija i sugerišu šta je potrebno unaprediti.

– Sajt Koordinacione komisije biće veoma važno mesto i za kompanije i za inspekcije kako bi se osiguralo da obe strane dovoljno dobro razumeju ulogu i obaveze one druge. Znamo da postoji velika želja privrede da dobije pojašnjenja propisa i Evropska banka za obnovu i razvoj namerava da produži podršku Ministarstvu za još dve godine. Jedan od ciljeva koji razmatramo jeste formiranje informativnog centra i registra inspekcijske prakse gde će preduzeća, posebno mala, naći odgovore na sva pitanja o inspekcijskom nadzoru i rešenja za situacije u kojima se nađu – najavio je direktor EBRD u Srbiji Daniel Berg.

Na sednici je istaknuto da Jedinica za podršku Koordinacionoj komisiji, koju su formirali Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave i NALED u saradnji s EBRD, koordinira izradu softvera eInspektor u okviru kojeg će do sredine 2019. biti umrežene sve inspekcije u Srbiji i stvoreni uslovi da se unapredi učinak kontrolnih organa prema standardima EU.

Najavljeno je i da će Jedinica tokom 2018. završiti analizu ljudskih kapaciteta u inspekcijama i akcioni plan za zapošljavanje mladih inspektora u naredne tri godine. Takođe, planirana je izrada modela opremanja inspekcija, pre svega automobilima i računarima.

Slučajne vesti

Pošaljite svoj komentar

Najnovije vesti na portalu

Najnoviji komentari


domaćina i domaćica

Ljiljana: Dali imam Bravo na Kredit da napravim super za Shi...
Bogdan: I'ma li neko ,nesto vise slika ili skicu sa izgled...
Svetlana Kovačević: Postovan, to je ime Udruženje za očuvanje tradic...
ilija vlajnic: Poceo sam tretiranje pcela Mitakom 1.10.2018, dali...
Miša: Zašto u naslovu stoji GIS iz Svrljiga ?! Na šta ...
Čika: Jel moze to bez konzervansa ljudi?...
Svetlana Kovačević: Hvala na savetima, poslužice pčelarima...
Rade Kostadinović: Dosta dobar i poučan tekst. Jedino, a to i nauka ...
Pexon: Mene interesuje kako bi se mogla ova biljka nekako...
Dejan: NIkad, ali bas nikad glistama se ne dodaje svez st...