Održano savetovanje voćara „Gruža 2018. godine“

Savetovanje voćara „Gruža 2018. godine“, sedmo po redu, održano je u Ravnom Gaju. Ovo stručno savetovanje organizovala je Gruža Agrar, a učestvovalo je više od 600 voćara, predavača i stručnih saradnika.

Savetovanju su prvi put prisustvovali predstavnici Ministarstva poljoprivrede, a među gostima iz zemlje i inostranstva našli su se i predsednik Skupštine grada Kragujevca, načelnica Šumadijskog upravnog okruga, predstavnici Opštine Knić, brojnih obrazovnih institucija, udruženja i organizacija koje se bave voćarstvom.

Šumadija ima velike potencijale kada je reč o voćnim zasadima, a povoljan geografski položaj, kvalitet zemljišta i vode, i brojni klimatsko geografski faktori uslovljavaju odličnu proizvodnju voća, pa se brojna domaćinstva opredeljuju za ovu granu poljoprivrede.

„Gruža agrar“, potvrđeni lider Šumadije u ovoj oblasti, sedam godina organizuje ovo savetovanje sa ciljem unapređenja i osavremenjavanja voćarstva.

Ilustracija: Paleta za voće, foto. Gruža Agrar
Ilustracija: Paleta za voće, foto. Gruža Agrar

Spoj znanja i tradicije predstavlja na stotine brižljivo negovanih voćnjaka na području Šumadije, a poljoprivrednici iz godine u godinu ostvaruju sve više prihoda u ovoj oblasti.

Savetovanju su prvi put prisustvovali predstavnici Ministarstva poljoprivrede koji su ukazali na značaj voćarstva u Srbiji.

Opština Knić je izdvojila 80 posto sredstava ukupnog budžeta za razvoj poljoprivrede, a više od 500 poljoprivrednika dobilo je posticajna sredstva za unapređenje proizvodnje.

Voćari navode da su ovakva savetovanja od velikog značaja za njih.

Razmena informacija i iskustava iz savremenog načina voćarske proizvodnje obeležili su sedmogodišnji susret voćara i poznavalaca voćarstva.

Ova poljoprivredna grana predstavlja jedan od najvažnijih resursa poljoprivredne proizvodnje u našoj zemlji, a u njen razvoj u narednom periodu biće uložena značajna sredstva Evropske unije i Ministarstva poljoprivrede.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

31.01.2023.

Tradicionalno savetovanje voćara u Gruža

18.01.2023.

Savetovanje voćara u Gruži evo i kada

09.12.2022.

Sutra imate priliku da saznate koje su nove tehnike uzgoja dobijete najnovije vesti sa tržišta voća

02.12.2022.

Uskoro savetovanje voćara na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu

22.01.2022.

Sve na jednom mestu za voćare danas u Ravnom gaju

20.01.2022.

 11. Savetovanje voćara “ Gruža 2022“

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca