Zeolitom do većih prinosa

Zeolit je potpuno prirodan, siguran za upotrebu, i apsolutno netoksičan mineral. Njegova pravilna upotreba ne izaziva nikakve negativne efekte, niti kontraidikacije, što je dokazano hemijskom analizom i toksikološkim analizama od strane eminentnih stručnjaka.
Zeolit je alumosilikatni mineral vulkanskog porekla.

Prema mnogobrojnim naučnim istraživanjima i ogledima, zeolit se odlično pokazao kao sredstvo koje dovodi do poboljšanja zemljišnih karakteristika, povećanja prinosa (različit nivo povećanja kod različitih biljnih kultura),  i poboljšanja kvaliteta tih prinosa.
Zeolit poboljšava propustljivost zemljišta, i zbog svoje karakteristike da duže zadržava vodu u zemljištu, smanjuje rizik od stresa biljnih vrsta prouzrokovanih sušom. 
Pored toga, zeolit poseduje i sposobnost da sprečava ispiranje hranljivih nutritijenata iz zemljišta (bilo da su oni već prisutni u zemljištu ili da su dodati đubrenjem). Ova sposobnost zeolita ogleda se u njegovoj mogućnosti da adsorbuje hranljive elemente zemljišta (sastojke đubriva),  i da ih tokom vegetacije polako otpušta, što upućuje na zaključak da se primenom zeolita,  produžava dejstvo dodatih mineralnih i organskih đubriva.

S druge strane, usvojene teške metale koji se mogu naći u zemljištu, zeolit vezuje jačim silama i praktično onemogućava njihovu apsorpciju od strane biljaka. Samim tim smanjuje se mogućnost povišenih koncentracija štetnih elemenata u biljkama, kao i mogućnost ugrožavanja zdravstvenog stanja ljudi i životinja koji se tim biljnim kulturama hrane.

Mnogobrojna istraživanja i studije ukazuju i na sposobnost zeolita da poboljšava strukturu zemljišta, ali i da smanjuje zemljišnu kiselost, što je od velikog značaja za poljoprivrednu proizvodnju koja se sprovodi na zemljištima koja su pod uticajem različitih faktora podložnija promeni tj. snižavanju pH vrednosti.
Iz prethodno navedenih razloga, u intenzivnoj poljoprivrednoj proizvodnji (bilo da je reč o ratarstvu, povrtarstvu, voćarstvu ili gajenju ukrasnog bilja) preporučuje se upotreba zeolita. Njegova primena je naročito poželjna u područjima koja su poznata po mnogobrojnim izvorima zagađenja .
PRIMENA ZEOLITA U VOĆARSTVU: Kod rasađivanja novih kultura stavlja se u jame po obodu korena, neposredno pored žilica i prekriva zemljom. Kod već zasadjenih voćaka stavlja se takođe po obodu korena malim otkopavanjem . Njegova efikasnost se posebno manifestuje kod obojenog voća, prilikom polivanja „kap po kap“ ili klasičnog polivanja, što zadržava vlagu 3-4 puta duže nego obična zemlja zahvaljujući svojoj šupljikavoj strukturi. Voda u zimskom periodu u porama zeolita ne zamrzava se kod snižavanja temperature i do -20°C, što omogućava otpornost osetljivih biljaka na mraz, kao što je posebno obojeno jagodičasto voće.

Kod obojenog voća preporučuje se po jednoj jami 200-500 gr, a kod ostalog zasada i do 1 kg,  u zavisnosti od toga da li je u pitanju plantažni ili već postojeći klasičan zasad. Veća količina zeolita veći uspeh, nema nikakvih ograničenja.

Ilustracija: Zeolit, foto: https://maricavrtlarica.com
Ilustracija: Zeolit, foto: https://maricavrtlarica.com

Primena u vinogradarstvu: Kod podizanja vinograda zeolit se dodaje u količini od 0.4kg do 0.6kg po sadnom mwstu. Kod starijih vinograda dodati oko 0.5 kg/m2(ne posipati po povrsini zemljista, vec pomesati sa zemljom na dubini glavne mase korenovog sistema). Korišćenjem zeolita pri podizanju vinograda obezbeđuje se veći procenat primanja biljaka, a kasnije se smanjuje mogućnost oboljevanja loze, i sprečava se zakišeljavanje zemljišta.
Primena zeolita kod čuvanja voća, povrća i drugih prehrambenih proizvoda: Zeolit povoljno utiče na mikroklimu skladištenih prostorija, tako što snižava vlažnost vazduha i ublažava temperaturna kolebanja. Uklanja štetne hemikalije (pesticide i druga sredstva) sa površine ploda, apsorbuje i neutrališe fermente i druge materije izdvojene sa bakterijama koje ubrzavaju process truljenja.
Savremeni trendovi u voćarstvu idu ka smanjenju upotrebe pesticida u tom smeru bi trebali da razmišljamo i o upotrebi zeolita i njegovih mnogobrojnih pozitivnih osobina, kao ekološki potpuno bezbednog sredstva. Minerali zeolita imaju široku primenu u voćarskoj proizvodnji u svetu. Iako u našij zemlji postoje bogata nalazišta ovog minerala njegova upotreba nije toliko česta.

 

Stočnoj hrani se može dodavati preventivno, u manjim dozama, a u zavisnosti od stepena plesnivosti krmnog bilja doza se u izvesnoj meri može povećati. Pozitivni efekti zeolita u stočarstvu ogledaju se pre svega u povećanju prirasta, smanjenju mogućnosti pojavljivanja kontaminiranih stočnih proizvoda, smanjenju mortaliteta stoke itd.
Prilikom dodavanja zeolita u stočnu hranu mora se voditi računa o normama, i pre upotrebe obavezno se konsultovati sa stručnjacima stočarstva, odnosno zootehnike.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca