Koliko svinje troše hrane?

Objavljeno: 08 feb 2018

U savremenom svinjarstvu veoma važan zahtev u ishrani  je najveći stepen higijene:hrana mora da bude apsolutno čista i zdrava. O tome se mora voditi računa već od žetve (ubiranja),zatim tokom lagerovanja i konzervisanja, sve do pripreme i podele hrane

Svinje troše mnogo hrane. Kod nekih kategorija, hrana se daje po volji, dok se kod nekih mora ograničavati i racionalno davati. Cilj je da se svakoj životinji daje tačno onoliko hrane,  koliko mu u tom trenutku treba. Kod krmača se ta strogo kontrolisana pojedinačna ishrana u velikoj meri već postiže,jer su kod njih razlike u dnevnim potrebama za hranom najveće: od samo 1 kg dnevno do 8kg/dan (npr. kada doje 12 prasadi).

Prasad još u toku dojenja dobijaju odgovarajuću hranu. U odgoju, na primer, počev od četvrte nedelje života, prasad brzo poveća masu (težinu) čak za četiri puta: od oko 7 kg na oko 28 kg. U tom periodu,prase dnevno dobija u težini od 250g(u početku) do 500 g (na kraju odgoja). Prasad troši bar 15% ukupne količine hrane na farmi zatvorenog tipa.

Ilustracija: Slike sa sajma u Berlinu
Ilustracija: Slike sa sajma u Berlinu

Najveće količine hrane, ipak, troše svinje u tovu. U slučaju najboljeg iskorišćavanja hrane i rezultata prirasta, tovljenici dnevno pojedu oko 1,5 do 2,8kg. Na zatvorenim farmama oni koriste bar 2/3 ukupne hrane koja se potroši na farmi.

Uspeh u ishrani svinja u najećoj meri zavisi od tehnologije, odnosno tehničkih rešenja za ishranu. Svinje su, po pravilu, najraspoloženije za ishranu dva puta dnevno: obično od 6 do 9 i od 15 do 18 časova. Kada je toplo,to vreme se pomera: ujutro na ranije, a po podne na kasnije (tada čak i noću više jedu). 

Na količinu hrane, koju svinje uzimaju, utiče više faktora:

– konzistencija hrane na prvom mestu (suvo – tečno),

– starost svinja,

– veličina grupe,

– temperatura okoline itd.

U proseku, svinje na ishranu troše vrlo malo vremena. Najmanje kada dobijaju tečnu hranu. Tada samo 10-15 minuta dnevno. Ali, za uzimanje suve hrane, pre svega brašnaste, troše čak tri puta više.

Uz suvu hranu svinje troše i više vode,čak i za 25% više nego kada jedu vlažnu ili tečnu hranu.

 

Izvor: Domaćinska kuća

Autor: Predrag Perić

Slučajne vesti

Pošaljite svoj komentar

Najnovije vesti na portalu

Najnoviji komentari


domaćina i domaćica

Ljubo Repić: Imam u dvorištu orah debljine stabla ok 40 cm. Le...
Ivan: Smatram da je ovo savrseno resenje zadimljavanja i...
Ivan: Smatram da je ovo savrseno resenje zadimljavanja i...
Marko Petrovic: Svaka cast!...
Chels: Thank you ever so for you post.Much thanks again....
mirjana: predato je u maju prosle godine 2017..pa me intere...
Svetlana Kovačević: Hvala u njihovo ime. Poslovnost na nivou...
Branka Pasane: Treba mi serviser za muzilice...
Branka Pasane: Da li ima neki serviser koji bi došao kod nas i o...
Branka Pasane: Da li ima neki serviser koji bi došao kod nas i o...