Poljo. Berza

  • 29.08. kukuruz 16,00 kg/din.
  • 29.08. soja 37 kg/din.
  • 29.08. pšenica rod 2018. min. 12% proteina 19,00 kg/din.

Da li hrana utiče na miris i ukus mleka?

Objavljeno: 10 feb 2018

Zbog velike važnosti ukusa i mirisa mleka, vršena su brojna ispitivanja, kako razna hraniva utiču na ukus i miris mleka, i njegovih proizvoda. Zapaženo je, da mleko lako prima ukus i miris hrane.

Prvenstveno, to dolazi od supstance koje se putem krvi prenose u vime, a ne od supstanci koje mleko upije iz stajskog vazduha.

Specifični uticaj planinske paše, smatra se veoma povoljnim, a ostala hraniva koja specifično deluju na ukus i miris mleka smatraju se nepovoljnim. Nepovoljno deluju veća količina repe ugarnjače, uljana repica, stočna repa, lišće i glave šećerne repe, stočni kelj, i druga hraniva u većim količinama u obroku.

Kada se krave prvi put puštaju na pašu, onda se odmah može primetiti ukus trave u mleku ali on uskoro iščezne. Neke biljke na pašnjak mogu obojiti mleko, ako na paši ima belog ili divljeg crnog luka i nekih drugih biljaka. Zelena lucerka, zeleni kokotac i silaža od leptirnjača mogu isto tako da prouzrokuju izrazit ukus ako se daju kravama neposredno pred mužu. Kukuruzna silaža, zelena raž i krompir imaju manje izraženo nepovoljno dejstvo ako se daju pre muže.

Na sličan način ukus može imati i lucerkino seno ako se daje manje od četiti sata pre muže. Zapaženo nepovoljno delovanje, je zbog betaina u repama i slačičinog ulja, u brasikama. Betain iz repe i repinog lišća veoma brzo u buragu prelazi u trimetalamin koji daje mleku i mlečnoj masti neprijatan miris, koji podseća na miris repe. Od pašnjačkih trava divlji luk nepovoljno utiče na miris i ukus mleka.

Miris belog luka je toliko jak dase respiratornim organima može preneti na mleko u toku 2 minuta, a kada se daje hranom stiže za jedan minut,a može nestati tek posle 7 sati.

Razne silaže, takođe, utiču na ukus i miris mleka, a to je od isparljivih supstanci, koje nastaju u procesu fermentacije. Miris silaže prenosi se prvenstveno preko digestivnog trakta ali se ne prenosi na mlečnu mast, a kada se prenosi direktno ,iz atmosfere tada aromatične materije ne ulaze samo u vodenu frakciju mleka već u mlečnu mast.

Sva hraniva koja nepovoljno utiču na kvalitet mleka treba davati posle muže, potom ostatke otkloniti iz staje, a sledeću mužu obaviti tek 6 časova nakon hranjenja. Posle muže mleko odmah izneti iz staje. Silaža može biti uzrok kontaminacije sporama Clostcidae, a Aflatoksin proizvodi Aspreigillus flavus.

Izvor: Domaćinska kuća

Autor: Radoslav Vujić

Slučajne vesti

Pošaljite svoj komentar

Najnovije vesti na portalu

Najnoviji komentari


domaćina i domaćica

Ljiljana: Dali imam Bravo na Kredit da napravim super za Shi...
Bogdan: I'ma li neko ,nesto vise slika ili skicu sa izgled...
Svetlana Kovačević: Postovan, to je ime Udruženje za očuvanje tradic...
ilija vlajnic: Poceo sam tretiranje pcela Mitakom 1.10.2018, dali...
Miša: Zašto u naslovu stoji GIS iz Svrljiga ?! Na šta ...
Čika: Jel moze to bez konzervansa ljudi?...
Svetlana Kovačević: Hvala na savetima, poslužice pčelarima...
Rade Kostadinović: Dosta dobar i poučan tekst. Jedino, a to i nauka ...
Pexon: Mene interesuje kako bi se mogla ova biljka nekako...
Dejan: NIkad, ali bas nikad glistama se ne dodaje svez st...