Poljo. Berza

  • 29.08. kukuruz 16,00 kg/din.
  • 29.08. soja 37 kg/din.
  • 29.08. pšenica rod 2018. min. 12% proteina 19,00 kg/din.

Balansiranje obroka prema količini proizvedenog mleka

Objavljeno: 13 feb 2018

Obrok predstavlja količinu hrane koja se daje životinji u toku 24 časa, u cilju zadovoljenja potreba ili ostvarivanja određene proizvodnje.

Balansiranje obroka:

Obrok se sastavlja (balansira) kombinovanjem hraniva koja su najpogodnija za ishranu određene kategorije domaćih životinja, uzimajući ,pri tome u obzir:
– hemijski sastav,
– organoleptičku ocenu,
– energetsku vrednost, i
– cenu hraniva

Od čega zavisi balansiranje obroka:

– Vrsta, količina, kvalitet i cena hraniva koja stoje na raspolaganju
– Dnevne potrebe u energiji i hranljivim materijama ili njihova koncentracija
– Dnevna konzumacija hrane
– Maksimalna količina pojedinih hraniva i hranljivih materija u obroku

Ilustracija: farma krava, foto: S.K.
Ilustracija: farma krava, foto: S.K.

Dobro sastavljen obrok je:

• Izbalansiran
• Raznovrstan
• Ukusan i svarljiv
• Bez štetnih primesa
• Ekonomičan

Sastavljanje smeše:

• Smeša na papiru
• Smeša u mešalici
• Smeša u hranilici
• Smeša u stomaku

Greške u proračunu zbog:

– Netačnog hem. sastava
– Neadekvatnog softvera
– Nepoznavanja rada u softveru
– Nestručnost
– Nepoznavanje potenciala životinje,
– kategorije i njihovih potreba u hran. materijma

Metodi za sastavljanje obroka i smeša:

– Pirsonov kvadrat
– Metoda jednačina
– Kombinovani metod
– Sastavljanje obroka sa minimalnom cenom koštanja (least cost) i
– Sastavljanje obroka u cilju ostvarenja
– maksimalnog profita

Sastavljanje obroka i smeša:

– Za primenu bilo kojeg od postojećih metoda,neophodno je raspolagati informacijama o:
– potrebama životinja rasi kategoriji i tipu prozvodnje
– ceni Tržišna nabavka Sopstvena proizodnja
– hemijskom sastavu hraniva Tablice hem. Sast. Hraniva Hemijska analiza hraniva
– očekivanoj konzumaciji obroka Na osnovu Tablica i Na osnovu proizvodnih parametara

Izvor: Domaćinska kuća

Autor: Predrag Janković

Slučajne vesti

Pošaljite svoj komentar

Najnovije vesti na portalu

Najnoviji komentari


domaćina i domaćica

Svetlana Kovačević: Postovan, to je ime Udruženje za očuvanje tradic...
ilija vlajnic: Poceo sam tretiranje pcela Mitakom 1.10.2018, dali...
Miša: Zašto u naslovu stoji GIS iz Svrljiga ?! Na šta ...
Čika: Jel moze to bez konzervansa ljudi?...
Svetlana Kovačević: Hvala na savetima, poslužice pčelarima...
Rade Kostadinović: Dosta dobar i poučan tekst. Jedino, a to i nauka ...
Pexon: Mene interesuje kako bi se mogla ova biljka nekako...
Dejan: NIkad, ali bas nikad glistama se ne dodaje svez st...
Svetlana Kovačević: Postovani Milane, pozovite Upravu za agrarna plać...
Milica: Postovani,zanima me obuka za pravljenje koznih pap...