Ekskluzivno sa sajma u Berlinu: Kako se prilagoditi zahtevima inostranog tržišta

Objavljeno: 14 feb 2018

Dvadeset šesti po redu,  sajam svežeg voća i povrća,  Fruitlogistica, održao se od 7. do 9. 2.2018. u Berlinu. Ovo je najveći i najznačajniji sajam voća i povrća u celoj Evropi,  i iz godine u godinu raste interesovanje za učešće na Fruitlogistici kako izlagača, tako i profesionalnih posetioca širom sveta. Izložbeni prostor se svake godine povećava, tako da je ove godine na oko 125 000 m2 , bilo preko 3 100 izlagača iz 80 zemalja u čak 26 hala, dok se broj posetilaca popeo na blizu 80. 000 iz 130 zemalja.  

Sajam predstavlja najsavremenije tehnologije iz sveta proizvodnje svežeg voća i povrća i odlično je mesto za tzv. Networking odnosno,  uspostavljanje direktnih kontakata i ugovaranje poslova sa potencijalnim inostranim kupcima.

Ilustracija: Sa sajma u Berlinu
Ilustracija: Sa sajma u Berlinu

Bili su prisutni predstavnici celog lanca od proizvođača voća i povrća, izvoznika i uvoznika iz celog sveta, predstavnika proizvođača opreme za ovu industriju, pakovanja do kompanija koje pružaju razne usluge u ovom sektoru.

Iz Srbije je bilo prisutno svega nekoliko kompanija koje čak nisu bile ni u istoj hali. Prava je šteta što Srbija koja kada je u pitanju voće i povrće, zaista ima šta da ponudi inostranim tržištima, nije imala nacionalni štand, kao mnoge zemlje. Bez promocije onoga što imamo kao zemlja i učešća na ovakvim sajmovima, naša zemlja će se teško pozicionirati kao dobar izvor kvalitetnog voća i povrća. Ove godine čak je i Makedonija imala svoj štand.

Italija je predstavila jedinstvo na mestu Piazza dItalia, na kome su sve  italijanske kooperative i kompanije, iako jedna drugoj konkurenti, nastupile su zajedno pod zastavom svoje zemlje i ponovo su ostavili utisak vodeće zemlje u ovoj oblasti, Francuska takođe.

Ilustracija: Jabuke sa sajma u Berlinu
Ilustracija: Jabuke sa sajma u Berlinu, foto: Julka Toskić

Na sajmu su mogla da se vide savremena pakovanja koja su vrlo važan činilac prepoznavanja kvalitetnog voća i povrća,  na policama inostranih maloprodajnih lanaca. Prosto je fascinantno koliko se ambalaža brzo inovira. Pored toga na sajmu su bile izložene i najsavremenije mašine koje se koriste za kalibriranje i pakovanje voća. Predstavljene su i neke nove sorte voća i povrća.

FRUIT LOGISTICA je imala niz značajnih događaja, jedan od njih je bio: Fruitnet World of Fresh Ideas (Fruitnetov svet svežih ideja). Inovacije i ključne činjenice iz celog lanca vrednosti bile su prezentovane kroz multimedijani šou dan pred otbvaranje sajma. Svetski stručnjaci iz proizvodnje, transporta, logistike i trgovine razgovarali su o trendovima i rešenjima u globalnom biznisu svežeg voća i povrća. Kvalitetna proizvodnja svežeg voća i povrća se podrazumeva i o tome više niko ni ne govori. Ono što su neki trendovi jeste da sve mora biti transparentno, da se tržište voća i povrća globalizuje i da u tom smislu svi učesnici u trgovini mora biti spremni da se brzo prilagođavaju promenama na tržištu, kao i sve većim zahtevima potrošača.

Zaista, svako ko se bavi ovim poslom,  u bilo kom segment bi trebao bar jednom da poseti Fruitlogistiku,  a ja sam svedok (dolazim već 8. put), sada kao direktorka Agencija za marketing, projekte i konsalting, AgroBrand, iz Beograda,  da se sve toliko brzo menja i inovira da razlike mogu da se vide i na godišnjem nivou. Potrebno je pratiti trendove i inovacije kako bi se moglo prilagoditi zahtevima inostranih tržišta, koji se vrlo dinamično menjaju.

Ukoliko Vam se dopao članak, lajkujte ;) 0

Izvor: Domaćinska kuća

Autor: Julka Toskić

Slučajne vesti

Pošaljite svoj komentar

Najnovije vesti na portalu

Najnoviji komentari


domaćina i domaćica

Svetlana Kovačević: Obratite se Upravi za agrarna plaćanja na tel: 01...
Svetlana Kovačević: Postovani, obratite se PSSS kojoj pripadate, da va...
Slađana: Kada je isplata po košnici pčela za 2018, nema n...
Branislav: Zanima me konkurs za tov junadi, i krave muzare, z...
Svetlana Kovačević: Obratite se Upravi za agrarna plaćanja...
Ivkovic Sanela: Zanimame konkurs za mlade poljoprivrednike zivim n...
Ivkovic Sanela: Dobar dan zanimame uslovi za konkurs...
Erna Brkić: Poštovana, Biću Vam zahvalna ako obrazložite ...
Dejan jankovic: Kada će biti isplata subvencija za 2017 godinu...
zoran: postovana gospodo interesuje me vocka OGROZD pa ...