Poljo. Berza

  • 12.07. soja 39,50 kg/din.
  • 19.07. kukuruz 15,50 kg/din.
  • 12.07. pšenica rod 2018. min. 12% proteina 16,50 kg/din.

Zavičaju mili raju: Domaćinstvo Šekler

Objavljeno: 19 feb 2018

"Iz rodnog kraja i vrana je mila"
 Korejska poslovica
Tekst počinjem ovom poslovicom, jer potičem iz ovoj kraja, ovde su mi koreni, rodna gruda. Ima i ona pesma 
,,Nema raja bez rodnoga kraja".

Rudno – vazdušna banja sa nadmorskom visinom od 1100 m., nalazi se između dva predivna manastira: manastira Studenice (osnovan je krajem 12. veka kao glavna Zadužbina rodonačelnika dinastije Nemanjića, Stefana Nemanje.) i manastira Gradac (podignut je 1268. godine a zadužbina je Jelene Anžujske, žene kralja Uroša.) na obroncima planine Radočelo i severno je podgorje planine Golije (planina pod zaštitom UNESCO-a), gde je jedan od centara parka prirode Golija i prirodnog rezervata Golija – Studenica.

Rudnjanska visoravan – ispresecana brojnim kristalno čistim rekama i potocima, sa obiljem šuma, zelenila i netaknute prirode, prirodnim znamenitostima, spomenicima kulture i zdravom hranom predstavlja pravu oazu za turiste. Jedinstven spoj prošlog i sadašnjeg vremena privlači svakog posetioca i vodi ga u nezaboravnu pustolovinu. Rudno pleni lepotom prirode i raznolikošću pejzaža, gustim šumama koje se ponegde prekinu livadama i proplancima. Toplina i živost planinskog mesta, jednostavnost ljudi, živopisna atmosfera i draž iskonskih tradicija razlozi su zašto se gosti uvek iznova vraćaju i uživaju u ovom kraju. Ovo je kraj koji možete doživeti svim osećanjima. Obasjani prvim zrakom sunca, dok vas miluje lagani povetarac, uživajte u lepoti prirode koja se budi.

Ilustracija: etno selo Šekler
Ilustracija: etno selo Šekler

Domaća hrana pripremljena s dušom, srcem i mnogo mašte sa specijalitetima kraja : rudnjanski sir, kajmak i proizvodima od heljde (hleb, pita, kačamak, palačinke…), pružaju nezaboravan gastronomski doživljaj.vRudno nudi mogućnost za sadržajan odmor, koji u zavisnosti od doba godine, može biti protkan ribolovom, lovom, skijanjem, sakupljanjem lekovitog bilja i šumskih plodova, vožnjom bicikla, šetnjama po obeleženim stazama, pripremanjem hrane i zimnice zajedno sa domaćinima, u pečenju rakije…Obilazak manastira, koji su znamenitost srednjevekovne Srbije i to manastira Studenice, manastira Gradac, Savine isposnice, Đurđevih stupova, Sopoćana i mnogobrijnih seoskih crkava. Domaćinstvo poseduje etno restoran, sobe i brvnare sa četiri apartmana

Restoran ’’ BELI  BAGREM’’ urađen u etno stilu sa prelepom terasom, kapaciteta preko 100 mesta. Preporučujemo etno doručak: sir, kajmak, kačamak od heljde i domaće kiselo mleko.

Ilustracija: Specijaliteti etno sela Šekler
Ilustracija: Specijaliteti etno sela Šekler

Sobe za izdavanje su u sklopu kuće sa posebnim ulazom: dve dvokrevetne i jedna trokrevetna soba, dnevna soba i kupatilo.

Prva brvnara, urađena od nove čamove građe, ima dva apartmana (petokrevetni apartmani). Svaki apartman ima dve spavaće sobe: jedna sa francuskim ležajem i druga sa tri ležaja. U apartmanu takođe postoji kupatilo, kompletna kuhinja, trpezarija i dnevna soba sa televizorom.

Druga i treća brvnara, urađena je od starih brvana, imaju dnevnu sobu, jednu spavaću sobu sa po dva ležaja i kupatilo.

Do Rudna možete doći na dva načina: prvi je iz pravca manastira Gradac (11 km asfaltni put) a drugi je iz pravca manastira Studenice (15 km dobar makadam), oba puta izlaze na magistralni put Kraljevo – Raška. Do Kraljeva iz Beograda možete doći Ibarsko magistralom ili auto-putom (Beograd – Batočina – Kragujevac – Kraljevo).

Kontakt:

Adresa: Rudno br. 27  36222 Rudno

Telefon: 036/5437-048; 5437-111; 064/12-76-977

  www.domacinstvosekler.com

Izvor: Domaćinska kuća

Autor: Svetlana Kovačević

Slučajne vesti

Pošaljite svoj komentar

Najnovije vesti na portalu

Najnoviji komentari


domaćina i domaćica

Milica: Postovani,zanima me obuka za pravljenje koznih pap...
Svetlana Kovačević: Postovani, obratite se Superioru iz Velike Plane, ...
Vlado Franc: Poštovani, Jako mi se sviđa sadnje borovnice u ...
milan gajić: cene u macvi su nize i variraju od utovara svinja...
NIKOLAKRAJINALONDON: Bas dobro sto su se zaduzili kod hladnjacara za sk...
Djumic Milan: Po pravilniku za mini klance i prerade mesa dali i...
Vladimir: Koristite Brstivar leti i z...
Dobrivoje Veljković: Kao i svi pčelari, radujem se pokušaju da se za...
Nebojša: U tekstu mi nije jasno zašt...
Nebojša: Upotreba jabukovog sirćeta...