Saveti iz Superiora: Pravilna rezidba borovnice

Objavljeno: 23 feb 2018

Visokožbunasta borovnica ima širok spektar uspevanja u pogledu klimatskih i zemljišnih činilaca. Od klimatskih činilaca najveći uticaj imaju svetlost, toplota, voda i vlažnost vazduha. Sortama visokožbunaste borovnice odgovaraju umereno topla i umereno vlažna područja. Na razvitak ove voćne vrste povoljno utiče i blizina vodenih površina.

Borovnica je višegodišnja, drvenasta, žbunasta vrsta bobičastog voća. Pripada familiji Ericaceae, rodu Vaccinium, a sama vrsta je Vaccinium corymbosum. Pored visokožbunaste poznate su i kanadska gorka borovnica (V. myrtilloides), niskožbunasta borovnica (V. angustifolium), crna borovnica (V. vaccilans), bleda borovnica (V. pallidum), drouova (V. darrowi), njudžersejska (V. caesariense), bretonska (V. brittoni), jugoistočna žbunasta (V. australe), arkanzanska (V. arkansanum), borovnica “zečje oko“ (V. ashei). Sve navedene vrste, osim visokožbunaste, su manje interesantne za gajenje u ovom delu Evrope.

Ilustracija: postupak rezidbe borovnice, foto: Superior
Ilustracija: postupak rezidbe borovnice, foto: Superior

Rezidba je mera kojom se obezbeđuje redovna i obilna rodnost,  kao i dobar kvalitet plodova. Ona podrazumeva uklanjanje slabih, bolesnih i ostećenih grana i izdanaka. Prilikom rezidbe borovnice, uklanjaju se niske i raširene grane, a centar grma se otvara,  da bi se omogućila dobra cirkulacija vazduha.

Uklanjaju se i starije manje produktivne grane i treba pospešiti rast novih izdanaka,  jer se najbolji plodovi očekuju na granama,  starosti od 1-4 godine. Tokom rezidbe treba voditi računa da se ostavi optimalni odnos vegetativnih i generativnih pupoljaka. U slučaju ostavljanja većeg broja generativnih pupoljaka plodovi će ostati sitni, biljka će se iscrpeti, a u krajnjem slucaju i uginuti. Način rezidbe u velikoj meri zavisi od sortimenta i starosti biljke. Samo jakom i oštrom rezidbom možete doći do krupnih i kvalitetnih plodova,  kojima ćete biti interesantni tržistu i za koje ćete imati sigurnu prodaju.

Ukoliko Vam se dopao članak, lajkujte ;) 2

Izvor: Domaćinska kuća

Autor: Nebojša Đinović

Slučajne vesti

Pošaljite svoj komentar

Najnovije vesti na portalu

Najnoviji komentari


domaćina i domaćica

Svetlana Kovačević: U bolje snabdevenih prodavnicama zdrave hrane...
Slavica: Gde kupiti caj slatku paprat koren...
Svetlana Kovačević: Postovana gospodjo ima puno zahteva iz 2018. radi ...
Žaklina: Zasto nisu svima isplaćene subvencije za 2018. Od...
Svetlana Kovačević: Pratite, biće konkursa sigurno...
Jelena pavlicevic: Da li ima potsticaj za mlade na selu htela bih da ...
pera565: Što se tiče oraha, dosta kasnimo za proizvođač...
mladenovic dragoslav: Zar je moguce da nisu isplacene subvencije za 2017...
Jelena pavlicevic: Htela bi da prosirim farmu sa kravama potrebna su ...
Svetislav: Ja Sam Svetislav Stevanovic is Garasa, bavim se po...