Nedimović: Novi pravci saradnje

U 2017. godini je intezivirana institucionalna saradnja sa Republikom Indijom na osnovu Sporazuma između Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Indije,  o saradnji u oblasti poljoprivrede i srodnih sektora, potpisanog 2009. godine u Beogradu. Sporazumom je predviđeno uspostavljanje Zajedničke komisije, čije Prvo zasedanje je održano 15. novembra 2016. godine, putem video konferencije. Dogovoreni su novi pravci saradnje između dve zemlje u oblasti poljoprivrede (intenzivnija saradnja veterinarskih i fitosanitarnih službi dve zemlje radi olakšavanja uslova za međusobnutrgovinu poljoprivredno-prehrambenim proizvodima; saradnja u oblasti proizvodnje
semena sorti i hibrida ratarskih i povrtarskih kultura, kao i u oblasti proizvodnje i prometa sadnog materijala voćaka i vinove loze; razmena iskustava i know-how u oblasti semenarstva i ispitivanja biljnih sorti).

Ilustracija: fabrika traktora
Ilustracija: fabrika traktora

Na upit indijske strane, Uprava za zaštitu bilja informisala je Ministarstvo poljoprivrede i dobrobiti farmera Republike Indije o fitosanitarnim uslovima za uvoz plodova tropskog voća iz Indije u Srbiju, dok je na upit srpske strane, Republika Indija informisalaMinistarstvo poljoprivrede o fitosanitarnim uslovima za uvoz svežeg, sušenog i smrznutog voća iz Republike Srbije u Republiku Indiju.

U 2017. godini ostvaren je izvoz zamrznutog i sušenog voća (višnja, malina, kupina, jagoda, borovnica, ribizla, šljiva).

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

16.11.2023.

Srpske jabuke na tržištu Indije i Bliskog istoka

31.08.2023.

Javni poziv za podnošenje zahteva za subvencionisanu dodelu zaštitnog rama za upotrebljavani traktor

12.11.2022.

Opština Raška: Poziv za podnošenje zahteva za subvencionisanu dodelu zaštitnog rama za upotrebljavani traktor

27.10.2022.

Nedimović predao dužnost novoj ministarki

08.09.2022.

Nedimović: Kratkotrajna nestašica mleka

12.07.2022.

Branislav Nedimović: Imaćemo pšenice da izvezemo našim komšijama

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca