U Zemun parku i ića i pića

Svako ko se 24. februara  našao u Zemun parku, zaustavio se da pogleda šta se to dešava u Mini Mall-u, gde je Agrobiznis magazin uz podršku Udruženja novinara za poljoprivredu Agropress, organizovao dvodnevnu i već dobro poznatu manifestaciju ,, Sajam hrane,  pića i domaćih proizvoda“. Ova manifestacija promoviše pre svega domaću hranu i tradicionalno privlači veliku pažnju posetilaca. Očekivano, jer smo poznati po dobrom zalogaju, a i ne škodi da se popije koja čaša vina ili rakije. Dobra atmosfera, i među izlagačima, razmena iskustava, smeh pa i po koja čašica likera od naše Milke, ispod Avale.

Ilustracija: Milan Đumić, suhomesnati proizvodi
Ilustracija: Milan Đumić, suhomesnati proizvodi

Na jednom mestu našli su se slobodno možemo reći, proizvodi vrhunskog kvaliteta. Pršuta, suvi vrat, pečenica, rakija, med, ajvar, likeri, vina, kolači, daske za serviranje.  Osim poljoprivrednih proizvođača koji su stalno sa nama, gazdinsto Stojkovski, Marinković, Ačanski, Vinarija iz Negotinske krajine, neki su bili i po prvi put.

Ilustracija: Vikend dobrog ukusa u Zemun parku, foto: S.K.
Ilustracija: Vikend dobrog ukusa u Zemun parku, foto: S.K.

Poljoprivredno gazdinstvo Milošević iz Medveđe, najveći je proizvođač ratarskih kultura, rade skoro 75 ha zemlje. Stojanov čukundeda Milan napravio je kapital na proizvodnji rakije i vina, tako da je i Stojan nastavio sa proizvodnjom  Na sajmu Stojan i supruga Biljana, predstavili su rakiju vrhunskog kvaliteta. Stojan, ili kako ga zovu Stole sve vreme je animirao posetioce sajma, pozivao pesetioce na štand da probaju njegovu rakiju ,, Biljinu  mučenicu“.

Ilustracija: poljoprivredno gazdinstvo Maksimović iz Medveđe, foto: S.K.
Ilustracija: poljoprivredno gazdinstvo Milošević iz Medveđe, foto: S.K.

Gazdinstvo Živanović, iz Golubinaca, mladi i vredni momci,  Nikola Lazić i Dušan Živanović, koji na svom gazdinstvu proizvode paradajz na 2 ha, od kog prave kuvani paradajz, sušeni paradajz. Imaju u planu da prave i sušeni paradajz sa tartufima, koji ce biti jedinstven u svetu. Najviše proizvode italijanske sorte paradajza.

Sa nama je bila i firma BSF Produkt plus, iz Golubinaca, koji proizvode razne proizvode od crnog i belog tartufa, koji se pronalaze na teritoriji Srema. Imaju različite vrste ulja, i testenine sa tartufima, koji je jedinstven proizvod u svetu. Kako nam je istakao, Mane Babić, na ideju je došao jer je Srem pun tartufa, i to treba iskoristiti. U proizvodnji koriste maslinovo ulje iz Istre, jer je po njegovim rečima najkvalitetnije.

Poljoprivredno gazdinstvo ,, Draganov iz Zrenjanina, sa rakijom od kajsije, dunje, medovače…

Veliku pažnju je privuklo Udruženje žena ,, Mimoza iz Novih Banovaca, sa predivnim proizvodima. Nevenka Kening, pravi kako ona kaže nešto što nije masovno, što nema nigde da se kupi. Trudi se da bude unikatna, stalak za sveće, ukrasna ogledala… Jasmina Antonović je pravila domaće kolače, kuglofe i išlere, i hleb od semenki. Jasmina je i predsednica udruženja ,, Mimoza“, i kako nam je kazala, u udruženju ima  20 članica. Vredno rade na promociji svog kraja. Posetioce sajma su privukle daske od kuvanog kvalitetnog drveta, premazane maslinovim uljem, da ne ulaze bakterije, ekološke, rađene u tehnici drvenog pačvorka, istakla nam  Gordana Sjeverac . Učestvuju na mnogim sajmovima, i prodaja im dobro ide.

Veverkova tajna uspeha lezi u posebnom prirodnom postupku proizvodnje koji su  dve godine razvijali i koji svakodnevno usavrsavaju.  Kako nam je istako Mirko Perić, ,, Veverkova jazbina“ se nalazi u selu Petka kod Požarevca.  Veverko sadrži 70% meda i 30% lešnika. Na ideju je došao, tako što mu je otac pčelar, i on želi da nastavi tradiciju. Imali smo priliku i da probamo,, Veverkov med“ i slobodno možemo reći prava poslastica, kako za decu tako i za odrasle.

Ilustracija: Vererko, med sa lešnikom, foto: S.K.
Ilustracija: Vererko, med sa lešnikom, foto: S.K.

Kao i na svakom sajmu najveća gužva je na štandu gde se prodaje suvo meso. Poljoprivredno gazdinstvo, ,, Đumić Surduk“ , iz Surduka. Milan nije imao vremena da sedne i da odmori. Kao nam je istakao, ovo mu je prvi put da svoje proizvode prodaje na sajmu i prezadovoljan  je.

Udruženje žena ,, Vesele sremice, iz Golubinaca, sa predivnim kolačima kao što su štrudla sa makom, vanilice, šapice.

Slađan Simonović, vlasnik pčelarskog gazdinstva iz Beograda, i on je po prvi put bio sa nama. On se pčelarstvom bavi 20 godina i njegov osnovni prihod na gazdinstvu je od pčelarstva. Ima 200 košnica, a planira da proširi pčelinjak. Slađan Simonović u svom asortimanu ima sve što se tiče pčelinjih proizvoda u šta smo imali priliku i da se uverimo.

Ilustracija: KUD PKB. iz Padinske skele
Ilustracija: KUD PKB. iz Padinske skele

Na sajmu su bili izlagači i sa juga Srbije, sa izvrsnom zimnicom, ljuti ajvar, trljanica, pinđur… Ajvar je napravljen po receptu koja postoji duže od 100 godina, jer ga je nana Ljubinka, nasledila od svoje majke Natalije. Manifestaciju je ulepšalo Kulturno-umetničko društvo PKB Padinska Skela,  i svojim igrama mamili su osmehe na licu posetilaca.

 

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

13.12.2022.

Vaučeri za kupovinu namirnica iz domaće radinosti

04.11.2022.

Jedan od načina da se pomogne malim proizvođačima

07.03.2022.

Mačvanski dućan iz Šapca

22.02.2021.

Otvoren novi studijski program

30.05.2019.

Ko su dobitnici nagrade ,, Etnobrend“2018

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca