Žene u fokusu Vlade Srbije

Ako je suditi prema najavama koje stižu iz Vlade Srbije, Međunarodni dan žena biće u znaku žena na selu. Teme kojom se AGROPRESS bavi od svog osnivanja.

-Mada nismo uključeni u projekte koje najavljuju ministri i premijerka, na dva događaja danas i sutra, pozdravljamo svaku inicijativu koja će osnažiti žene na selu, istako nam je predsednik Udruženja Agropress,  Goran Đaković. AGROPRESS je od svog osnivanja do danas kroz različite vidove obuka i afirmaciju ženskog preduzetništva podržao više od 1000 žena iz svih krajeva Srbije. Neke od njih su danas predsednice Udruženja poljoprivrednika, uspešni proizvođači, članice zadruga ili aktivisti stranaka.

-Naše projekte podržali su USAID, EU, Ambasada Kanade, Ambasada Indije i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije. Prošle godine, svakog meseca imali smo radionice za žene na selu, zahvaljujući podršci kompanije DUNAV OSIGURANJE. Nastavljamo da ih podržavamo i dalje svakog dana rekao je predsednik AGROPRESS-a, Goran Đaković, koji je ovom prilikom čestitao svim ženama međunardoni praznik DAN ŽENA i podsetio da žene na selu imaju svoj dan 15. oktobar kada im se širom sveta daje dužna pažnja za ono što rade.

Ilustracija: Goran Đaković
Ilustracija: Goran Đaković

Kako je najavljeno iz PRESS službe Vlade Srbije povodom obeležavanja Međunarodnog dana žena, potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost, prof. dr Zorana Mihajlović, održaće u sredu, 7. marta u 13 časova Konferenciju za medije na kojoj će govoriti o realizaciji inicijative „Uposlimo 1000 žena u ruralnim područjima“ (Pres sala, Vlada Srbije, Nemanjina 11). Inicijativu „Uposlimo 1000 žena u ruralnim područjima“ pokrenuli su u junu prošle godine Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost, NALED i Etno mreža, sa ciljem ekonomskom osnaživanja žena na selu. Na konferenciji za medije obratiće se i Džulija Fini, ambasadorka Australije u Srbiji, Aleksandar Ružević, generalni direktor kompanije Koka Kola i Violeta Jovanović, izvršna direktorka NALED-a.

Već sutra na Međunarodni dana žena, 8. marta, sa početkom u 09.00 časova, u Palati Srbija, sala “Beograd“, (Bulevar Mihajla Pupina 2, istočni ulaz), organizuje se  Nacionalna konferenciji „Žene iz ruralnih krajeva – ravnopravne građanke Srbije“, koju organizuje Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Na konferenciji će govoriti predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, predsednica Narodne skupštine Maja Gojković, , ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna potanja Zoran Đorđević, ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović, zamenica šefice UN agencije za žene za Evropu i Centralnu Aziju Sabina Frejzer i ambasador Delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici, kao i direktorka Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje Dragana Kalinović i pomoćnica Ministra privrede Katarina Obradović Jovanović. Pored predstavnika države i međunarodnih organizacija učestvovaće i predstavnice žena iz ruralnih krajeva koje će imati priliku da na konferenciji iznesu svoje probleme sa kojima se susreću, a Ministarstvo će predstaviti rezultate u odnosu na preporuke nevladinih i međunarodnih organizacija. Učestvovanjem predstavnika nadležnih institucija obezbediće se dijalog i mogućnost da se dobiju odgovori o trenutnom stanju legislative koja targetira žene na selu.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

23.08.2022.

Dragana Ivetić, ponos porodice a i sela

15.07.2022.

Goran Đaković: Dobra mera, jer ne ograničava cene proizvođača i klaničara, već trgovačke marže

06.05.2022.

Goran Đaković: Ponovo smo oborili rekord što se tiče izvoza voća

10.10.2021.

Goran Đaković: Kuda ide srpska poljoprivreda

20.10.2020.

Goran Đaković: Sledeće godine subvencije i avansno

01.08.2018.

Kakve su cene voća i povrća

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca