Sta kažu eksperti: Koje sadnice kupiti za podizanje zasada

Kada je u pitanju vegetativni i generativni kvalitet sadnice, prilikom podizanja intenzivnih zasada jabuke neophodno je koristiti visoko kalemljene sadnice sa dobro razvijenim korenovim sistemom i nadzemnim delom sa određenim brojem prevremenih grančica. Kod jabuke na prevremenim grančicama moguće je formiranje rodnih pupoljaka tokom vegetacije što omogućava plodonošenje već u prvoj godini (Sadowski et al, 2007). Osim toga, postojanje prevremenih grančica, odgovarajuće jačine i položaja na vodilici, predstavljaju osnovu za formiranje vretenastih uzgojnih formi, koje su standard u savremenim zasadima.

U rasadničkoj proizvodnji u Srbiji najzastupljenije su jednogodišnje sadnice bez prevremenih grančica. Ovakve sadnice nisu pogode za gustu sadnju jer odlažu stupanje na rod i zahtevaju više rada oko formiranja uzgojnog oblika. Takve sadnice, nakon sadnje, zahtevaju prekraćivanje vodilice na određenoj visini, radi formiranja vretenastih uzgojnih oblika.

Nakon prekraćivanja sadnice, iz zimskih pupoljaka dolazi do razvijanja grana koje rastu pod oštrim uglom i neophodno ih je razvoditi. Osim toga što ovakve sadnice zahtevaju dosta rada oko razvođenja grana, i stupanje u rod je kasnije u odnosu na sadnice sa prevremenim grančicama.

U periodu kada je vodeći uzgojni oblik bio palmeta sa kosim granama, na ceni su bile sadnice bez prevremenih grana dobro obrasle vegetativnim pupoljcima. Međutim, prelaskom na uzgojni oblik vitko vreteno i njegove modifikacije javila se potreba za sadnicama sa prevremenim grančicama.

Ilustracija: zasad jabuke, foto_https://vocnesadnice.net
Ilustracija: zasad jabuke, foto: https://vocnesadnice.net

Jedna od mera koja je postala standardna u zemljama visoke tehnologije gajenja jabuke jeste korišćenje sadnica koje su visokokalemljene, tj. gde je spojno mesto na 15 do 20 cm visine od zemlje. Visokokalemljene sadnice sade se tako da spojno mesto bude od 10 do 20 cm iznad zemlje, Utvrđeno je da su voćke za 30% slabije bujnosti, ako se kaleme i sade na ovakav način. Kod niskokalemljenih stabala, često se dešava da spojno mesto bude zatrpano zemljom ili u neposrednom kontaktu sa zemljom, što kasnije može da dovededo pojačane bujnosti. Većina rasadnika u Srbiji proizvodi jednogodišnje sadnice jabuke prema uobičajenoj tehnologiji.

Standardna tehnologija podrazumeva sadnju određene podloge početkom proleća (mart), kalemljenje sorte krajem leta (avgust-septembar) i negovanje sadnice naredne godine.

Ukoliko se i primenjuje, navodnjavanje se najčešće vrši samo kada je krajnje neophodno. Kao rezultat takve proizvodnje krajem druge godine od početka proizvodnje dobijaju se sadnice bez ili sa vrlo malo prevremenih grančica.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

19.08.2022.

Novi trendovi u poljoprivredi

27.05.2019.

Zašto su suvišne reči za Gružu Agrar

20.11.2018.

Kako ostvariti bolji profit

16.08.2018.

Poboljšanja proizvodnje i kvaliteta biljne hrane

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca