Šta muči lovce u Srbiji

Objavljeno: 18 mar 2018

Srpsko lovstvo trenutno muči nekolicina krucijalnih problema, pre svega smanjenje fondova divljači, uništavanje remiza (niskog rastinja), što je posebno izraženo u Vojvodini, komplikovane procedure, loša i gotovo neprimenljiva zakonska regulativa, visoki nameti i nemogućnost izvoza mesa divljači, zbog čega je lovni turizam, nekada vrlo profitabilna privredna grana, sveden na gotovo simbolično funkcionisanje.

Ono što muči lovce u Srbiji i lovstvo u celini izneo je na sastanku u Lovačkom savezu Srbije predsednik te organizacije Dragan Šormaz ministru poljoprivrede Branislavu Nedimoviću. Radnom sastanku prisustvovao je i predsednik Lovačkog saveza Vojvodine dr Aleksandar Milovančev, kao i većina članova Upravnog odbora LŠ-a.

„Imaćete moju podršku da kroz izmene Zakona o divljači i lovstvu, čime se bavi Radna grupa koja je formirana u tu svrhu, podignemo lovstvo Srbije na viši nivo“, rekao je Branislav Nedimović. „Gledaćemo da pojednostavimo sve procedure vezane za veterinu, i direktorki Uprave za veterinu na prvom kolegijumu ću reći da se pozabavi time.“

Ilustracija: Lovci iz Raške, foto: Vladan Đorđević
Ilustracija: Lovci iz Raške, foto: Vladan Đorđević

Lovni radnici su posebno apostrofirali izuzetno loša zakonska rešenja po kojima za sve štete nastale na poljoprivrednim kulturama i putevima odgovaraju lovci. Kako je to jednom prilikom primetio dr Milovančev, „kao da lovci mogu da drže divljač za rep i da je spreče da počine štete“.

„Slažem se s tim da lovci ne treba da budu odgovorni za štete od divljači na putevima jer zna se ko putevima upravlja. Dešava se da lovačka udruženja od nas traže novčanu pomoć da bi platila sudske troškove nakon izgubljenih parnica, a mi nemamo zakonsku mogućnost da im pomognemo. Zaista, ima tu dosta nelogičnosti i Ministarstvo je spremno da poradi na tome da se one otklone“, najavio je Branislav Nedimović.

Slučajne vesti

Pošaljite svoj komentar

Najnovije vesti na portalu

Najnoviji komentari


domaćina i domaćica

Svetlana Kovačević: Hvala u njihovo ime. Poslovnost na nivou...
Branka Pasane: Treba mi serviser za muzilice...
Branka Pasane: Da li ima neki serviser koji bi došao kod nas i o...
Branka Pasane: Da li ima neki serviser koji bi došao kod nas i o...
Poljo Nova Varoš: Poštovani ministre, kada poljoprivrednici Nove Va...
Miki: Slusajte da vam kazem stvari stoje veoma lose pogo...
Poljostocar: Kupuje proizvode Superiora i prezadovoljan sam. Ve...
Ivan Stojanović: Prijatelju,da li ima potražnje u Novom Zelandu za...
Svetlana Kovačević: Hvala vam puno. Pratite nas i dalje i pisite koje ...
Vinko Puric: veoma dobro odabran i prezentovan strucni materija...