Šta muči lovce u Srbiji

Srpsko lovstvo trenutno muči nekolicina krucijalnih problema, pre svega smanjenje fondova divljači, uništavanje remiza (niskog rastinja), što je posebno izraženo u Vojvodini, komplikovane procedure, loša i gotovo neprimenljiva zakonska regulativa, visoki nameti i nemogućnost izvoza mesa divljači, zbog čega je lovni turizam, nekada vrlo profitabilna privredna grana, sveden na gotovo simbolično funkcionisanje.

Ono što muči lovce u Srbiji i lovstvo u celini izneo je na sastanku u Lovačkom savezu Srbije predsednik te organizacije Dragan Šormaz ministru poljoprivrede Branislavu Nedimoviću. Radnom sastanku prisustvovao je i predsednik Lovačkog saveza Vojvodine dr Aleksandar Milovančev, kao i većina članova Upravnog odbora LŠ-a.

„Imaćete moju podršku da kroz izmene Zakona o divljači i lovstvu, čime se bavi Radna grupa koja je formirana u tu svrhu, podignemo lovstvo Srbije na viši nivo“, rekao je Branislav Nedimović. „Gledaćemo da pojednostavimo sve procedure vezane za veterinu, i direktorki Uprave za veterinu na prvom kolegijumu ću reći da se pozabavi time.“

Ilustracija: Lovci iz Raške, foto: Vladan Đorđević
Ilustracija: Lovci iz Raške, foto: Vladan Đorđević

Lovni radnici su posebno apostrofirali izuzetno loša zakonska rešenja po kojima za sve štete nastale na poljoprivrednim kulturama i putevima odgovaraju lovci. Kako je to jednom prilikom primetio dr Milovančev, „kao da lovci mogu da drže divljač za rep i da je spreče da počine štete“.

„Slažem se s tim da lovci ne treba da budu odgovorni za štete od divljači na putevima jer zna se ko putevima upravlja. Dešava se da lovačka udruženja od nas traže novčanu pomoć da bi platila sudske troškove nakon izgubljenih parnica, a mi nemamo zakonsku mogućnost da im pomognemo. Zaista, ima tu dosta nelogičnosti i Ministarstvo je spremno da poradi na tome da se one otklone“, najavio je Branislav Nedimović.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

27.10.2022.

Nedimović predao dužnost novoj ministarki

08.09.2022.

Nedimović: Kratkotrajna nestašica mleka

02.09.2022.

Ministri inicijative Otvoreni Balkan potpisali sporazum o prehrambenoj sigurnosti

01.09.2022.

Sajam vina Otvorenog Balkana: Gde je vino tu je i ljubav

25.08.2022.

Ekvatorijalna Gvineja hoće srpsku hranu na svom tržištu

15.08.2022.

Nedimović: Nadam se kompromisu

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca