Meso sa juga u Turskoj

Na jugu Srbije mogla bi da se uskoro otvori klanica za preradu govedine koja bi se izvozila za Tursku.

Kako pišu Južne vesti, ministar poljoprivrede Branislav Nedimović kazao je da se u petak sastaje sa investitorom iz ove zemlje.

Ministar je na sastanku sa predsednicima opština, predstavnicima zadruga, lokalne samouprave i poljoprivredicima u Nišavskom upravnom okrugu, doneo lepe vesti na jug Srbije, makar što se prerade mesa i voća tiče.

„Imamo ugovor o slobodnoj trgovini vezano za goveđe meso sa Turskom. Imamo jednog turskog investitora koji je zainteresovan da na prostoru oko Koridora 10 sagradi svoju klanicu gde bi klao goveda koja su poreklom iz Srbije i plasirao ih na prostor Turske”, rekao je Nedimović.

Ilustracija : juneće meso
Ilustracija : juneće meso

Osim turskog investitora, najavio i je zajedničke projekte sa Mađarima koji bi doneli pare u merošinski „Voćar“. Nedimović dodaje da je od stečajnog upravnika ovog preduzeća koje je godinama u problemima, dobio uveravanja da su rešena sva imovinsko-pravna pitanja, te će upravo „Voćar“ ponuditi Mađarima, koji obezbeđuju pare.

Kazao je da su se mađarski investitori javili posle uspešnog projekta sa malinarima iz Arilja, koji je bio vezan za preradu ovog voća.

Mađarska strana se javila i želi nova 4 projekta da implementiramo zajedno. Moj predlog će biti da jedan od njih bude Merošina. Samo moramo da vidimo da li ćemo moći da zadovoljimo kriterijume. Posao Mađarske strane je da obezbedi finansijska sredstva za investiciju, da obezbedi dugogodišnji ugovor. Naš posao je da obezbedimo prostor i kooperante, rekao je ministar.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

20.03.2024.

Dođite na informativnu sesiju o IPARD sredstvima

07.11.2023.

Uskoro Novosadski festival kobasice i čvaraka „Novembar Fest“

15.08.2023.

Tradicionalna niška manifestacija „Burekdžijada

01.08.2023.

Vanredna inspekcijska kontrola

26.07.2023.

Kako prepoznati da li je meso od zdrave ili bolesne životinje

11.04.2023.

Pojačana kontrola oprez pri kupovini hrane

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca