Prednost imaju mladi i oni koji prvi put konkurišu

Grad Kraljevo, ove godine, izdvojio je sedamdeset miliona dinara za podsticaj poljoprivredne proizvodnje. Plan i program subvencija upućen je resornom ministarstvu na saglasnost.

Dvadeset miliona opredeljeno je za regresiranje osiguranja, a sa dva miliona dinara sufinansiraće se kamate banaka sa kojima će Grad potpisati sporazum.

Gotovo polovina budžeta – 33 miliona dinara, utrošiće se za investicije u primarnu proizvodnju, a poljoprivrednici će dobijati 250 hiljada dinara dinara po projektu. U ravničarskim predelima subvencionisaće se trideset odsto projekta, a u brdsko-planinskim 45 procenata. 

Ilustracija:poljoprivredna mehanizacija
Ilustracija:poljoprivredna mehanizacija

U odnosu na prošlu godinu, promenjen je pravilnik o rangiranju zahteva. Zbog dosadašnje prakse da subvenciju dobiju oni koji se prvi prijave, čule su se primedbe da podsticaje svake godine dobijaju isti ljudi. Sada se uvodi bodovanje zahteva za subvenciju. Po kojim kriterijumima, čućemo od predsednika Saveta za poljoprivredu Grada Kraljeva.

„Prioritet se daje mlađima. Da li će to biti do 40 godina – doneće se prvilnik. Znači, mlađi proljoprivredni proizvđači i oni koji prvi put, koji do sada nisu koristili sredstva u prethodnih pet godina, nego prvi put apliciraju za taj deo. I domaćinstva sa veći brojem – pet i više članova domaćinstva“, objašnjava Dragan Čorbić, predsednik Saveta za poljoprivredu Grada Kraljeva.

Kako je najavljeno, u aprilu će početi prijem zahteva, a poljoprivrenici će ih, kao i do sada, predavati gradskoj upravi.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

14.03.2024.

POKRAJINA OBJAVILA KONKURS ZA UNAPREĐENJE STOČARSTVA

31.01.2024.

Javni poziv za davanja po hektaru od 18.000 dinara biće raspisan sutra

23.01.2024.

Jelena Tanasković: Predviđeno da se subvencije svake godine uvećavaju za 10 odsto

21.01.2024.

Planirani podsticaji u poljoprivredi najveće za stočare

15.12.2023.

Milica Đurđević: Razvoj poljoprivrede je strateški cilj države Srbije

10.12.2023.

Nikola Nikodijević: Grad Beograd dinamično povećava subvencije za poljoprivednike

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca