Dobrašinovići, domaćini za primer

Objavljeno: 30 mar 2018

Selo Lelić je na severoistočnoj strani Leskovačke visoravni i na južnoj strani grada Valjeva. Zemljište je krečnjačko, od sekundarnog krečnjaka, prepunog vrtačama različitog oblika, od kojih su neke ispunjene vodom i grade seoska jezera. Da nije vrtača, poređanih u krug ili nizove zemljište bi bilo ravno, ovako je neravno.

U selu postoje dva izvora: Ljutenac pod Prljušom i Studenac pod Mlađevima. Oba izvora su u porfiritskom terenu, dosta jaki i retko presušuju. Od tekućih voda u ovom selu je Gradac, koji protiče istočnim krajem sela kroz kamenitu, strmenitu nepristupačnu dolinu.

Selo Lelić postalo je jedno od najposećenijih mesta u Srbiji kada su u istoimeni manastir prenete mošti Svetog Vladike Nikolaja. Priliku da od turista zarade, meštani još nisu iskoristili.

Desetine hiljada vernika, poklonika i turista, manastir Lelić, jedno od srpskih svetilišta, pohode svake godine. Međutim, za meštane ovog kraja to je i dalje samo neiskorišćena mogućnost za razvoj sela.

Ljudi se bave stočarstvom i voćarstvom. Nekada je šljiva bila na prvom mestu, uglavnom je sušena ili na imanjima ili u sušari koja je srušena a bila je u posedu zadruge nekada vrlo razvijene.

Porodica Dobrašinović, živi u selu Lelić, i bavi se stočarstvom.

Ilustracija: stado porodice Dobrašinović
Ilustracija: stado porodice Dobrašinović

Imanje porodice Dobrašinović, vodi Milena Dobrašinović, ostali članovi porodice rade i pomažu kada mogu.Trenutno imaju preko 140 grla ovaca sa podmlatkom i dve krave. Nekada su držali više krava i pravili sir, sada zbog krize sir je jako jeftin i zbog slabe prodaje to više ne rade.

Imaju i Sjeničke i Romanovske ovce i po mnogima te ovce su među najboljim stadima ove rase kod nas.

Prihod u ovčarstvu kada se proizvode jagnjad za klanje je jako mali. Jagnjad uglavnom idu u priplod i tako pokušavaju  da bar malo unaprede proizvodnju. Na 10 h proizvode uglavnom kabastu hranu za stoku. Imali su 4 ha zasada šljive, ali su dosta iskrčili, jer im se kako kaže ne isplati. Dobitnicu su brojnih nagrada u uzgajanju ovaca.

 

 

 

 

Izvor: Domaćinska kuća

Autor: Svetlana Kovačević

Slučajne vesti

Pošaljite svoj komentar

Najnovije vesti na portalu

Najnoviji komentari


domaćina i domaćica

Svetlana Kovačević: Hvala u njihovo ime. Poslovnost na nivou...
Branka Pasane: Treba mi serviser za muzilice...
Branka Pasane: Da li ima neki serviser koji bi došao kod nas i o...
Branka Pasane: Da li ima neki serviser koji bi došao kod nas i o...
Poljo Nova Varoš: Poštovani ministre, kada poljoprivrednici Nove Va...
Miki: Slusajte da vam kazem stvari stoje veoma lose pogo...
Poljostocar: Kupuje proizvode Superiora i prezadovoljan sam. Ve...
Ivan Stojanović: Prijatelju,da li ima potražnje u Novom Zelandu za...
Svetlana Kovačević: Hvala vam puno. Pratite nas i dalje i pisite koje ...
Vinko Puric: veoma dobro odabran i prezentovan strucni materija...